Farklı ortodontik maloklüzyonların tedavisinde uygulanan mekaniklerin, tedavi bitim kalitesine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of mechanics applied in the treatment of different orthodontic malocclusions on the quality of the treatment outcome
- Tez No: 704010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET UĞURLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ABO-DI indeksi, bitim kalitesi, tedavi sonucu, ABO-DI index, finish quality, treatment outcome
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Amaç: Ortodontik tedavi bitim kalitesini, 3 boyutlu ağız içi tarayıcı cihazı ile elde edilen ağız içi görüntüleri kullanılarak“American Board of Orthodontics”tarafından tanımlanan DI indeksi (Discrepancy Index) ve üst ve alt çenede intermolar ve interkanin genişlik, overjet ve overbite miktarı ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) verileri üzerinden elde edilen sefalometrik radyografiler kullanılarak değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Ortodontik tedavisi tamamlanmış olan 300 olgudan rastgele seçilmiş olan 159 olgu üzerinde, Sefalometrik radyografilerde ANB, IMPA, U1-SN, SN-GOGN açıları ve ağız içi görüntüler üzerinde üst ve alt çenede intermolar ve interkanin genişlik, overjet ve overbite miktarı ve çapraşıklık indeksi kullanılarak anomalilerin iyileşme derecesi değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerin uygulanmasında IBM SPSS V23 (Statistical Package for Social Sciences, Versiyon 21.0, SPSS Inc, Chicago, Illinois, ABD) programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çapraşıklık indeks skoru sonuç ortalaması 3.226'dır. En fazla uyumsuzluk, overjet 1.421±0.97 Skorunda ve en az uyumsuzluk Ön Açık Kapanış, Lingual Posterior Çapraz Kapanış, Bukkal Posterior Çapraz Kapanış skorunda rastlanmıştır. Ağız içi görüntüleri incelendiğinde; tedavi bitimi başarılı kabul edilenlerin oranı %92 ve tedavi bitimi başarılı kabul edilmeyenlerin oranı%8 olarak bulunmuştur. Sonuç: Bölümümüzde yapılan ortodontik tedavilerin bitim kalitesine baktığımızda, anomalinin iyileşme derecesi diğer ülkelerdeki kliniklerde yapılan tedavilerle elde edilen başarı oranlarından yüksek olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the orthodontic treatment ending quaility by using the DI index (Discrepancy index) defined by“American Board of Orthodontics”using the images of the inner mouth obtained by 3D scanning device, intermolar and intercanine width in upper and lower jaw, measure of overjet and overbite, and cephalometric radiographies obtained by cone beam computed tomography. Materials and Methods: On 159 randomly selected cases out of 300 cases which orthodontic treatment was completed, ANB, IMPA, U1-SN, SN-GOGN angles on cephalometric radiographs, and intermolar and intercanine width, overjet and overbite amount in the upper and lower jaws, and crowding index were used on intraoral images. The degree of improvement was evaluated. Statistical analyzes were performed using the IBM SPSS V23 (Statistical Package for Social Sciences, Version 21.0, SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA) program. Statistical evaluation; The average of the crowding index score result is 3.226. The most discordance was found in the overjet score of 1.421±0.97 and the least in the Anterior Open Closure, Lingual Posterior Crossbite, Buccal Posterior Crossclosure score. When the intraoral images are examined; The rate of those who were considered successful at the end of the treatment was 92% and the rate of those who were not considered successful at the end of the treatment was found to be 8%. Results: When we look at the quality of the orthodontic treatments performed in our department, it is understood that the degree of recovery of the anomaly is higher than the success rates obtained with the treatments performed in clinics in other countries.