Total kalça artroplastisinde direkt anterior yaklaşım ile posterolateral yaklaşımın erken ve orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the early and mid-term results of directanterior and posterolateral approaches in total hip arthroplasty
  1. Tez No: 704011
  2. Yazar: JAVID JAFAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN BEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt anterior yaklaşım, posterolateral yaklaşım, total kalça replasmanı, ağrı, fonksiyon, Direct anterior approaches, posterolateral approaches, total hip replacement, pain, function
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Total kalça artroplastisinde direkt anterior yaklaşım giderek daha sık tercih edilen bir yöntemdir. Kasları koruyan bu yaklaşımın daha kısa rehabilitasyon süreleri, normal fonksiyonlara daha hızlı dönüş, daha az cerrahi travma, minimal yumuşak doku diseksiyonu ve daha kısa cilt kesisi gerektirmesi gibi çok sayıda avantajı olduğunu savunulmaktadır. Ancak bazı çalışmalarda cerrahi sonrası erken dönemde direkt anterior (DAY) ve posterolateral yaklaşımların (PLY) benzer sonuçlara sahip olduğu, bununla birlikte özellikle tekniğin öğrenme eğrisinin erken fazlarında cerrahi yara, intraoperatif femoral kırık ve sinir hasarı gibi komplikasyon oranlarının daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle direkt anterior ve posterolateral yöntemleri karşılaştıran çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Bu çalışmanın amacı DAY ve PLY'ın erken ve orta dönem sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmasında 19 direkt anterior ve 21 posterolateral yaklaşım ile unilateral kalça replasmanı uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastalar ameliyat öncesi, ameliyat sonrası ilk gün, 6. hafta, 3, 6 ve 12. ayda değerlendirildi. Çalışmanın ana değerlendirme ölçütü tüm zaman noktalarında ağrı (VAS) ve Harris Kalça Skoru (HKS) idi. Sekonder değerlendirme ölçütleri ise hemoglobin seviyesi, kanama varlığı, eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), C-reaktif protein (CRP), kreatinin kinaz (CK) seviyesi ve hastanede yatış süresiydi. Bulgular: Direkt anterior yaklaşım uygulanan hastaların yaş ortalaması 63,8 ± 7,7, posterolateral yaklaşım uygulanan hastaların yaş ortalaması 62,9 ± 13,0 yıldı. Her iki yaklaşımda da VAS ve HKS skorlarında belirgin gelişme izlenmesine rağmen, iki grup arasında tüm zaman noktalarında VAS ve HKS skorları benzer düzeydeydi (tüm analizler için p>0,05). CK seviyeleri PLY grubunda DAY grubuna kıyasla ameliyat sonrası erken dönemde daha yüksekti (p=0,040). CRP seviyeleri ameliyat sonrası 6. haftada DAY grubunda daha yüksekti, ancak ameliyat sonrası 3, 6 ve 12.ayda CRP seviyeleri benzer düzeydeydi. Hemoglobin, kanama, yatış süresi ve ESH açısından iki grup arasında farklılık yoktu. v Sonuç: Direkt anterior ve PLY ağrı ve kalça fonksiyonları açısından erken ve orta dönem takiplerde benzer sonuçlar vermektedir. Direkt anterior yaklaşım grubunda doku hasarı PLY'dan daha düşük seviyededir.
Özet (Çeviri)
Aim: The direct anterior approach (DAA) is an increasingly preferred technique for performing total hip arthroplasty (THA). Advocates of this muscle sparing approach claim many benefits, including shorter rehabilitation times, quicker return to normal function, less surgical trauma, minimal soft tissue dissection, and the shorter skin incision. However, some studies suggested that the DAA and posterolateral approach (PLA) are associated with similar outcomes in the early postoperative period, but that the DAA has higher rates of complications, such as wound issues, intraoperative femoral fractures, and nerve damage, especially during the early phase of the learning curve. Thus, the results of studies comparing DAA and PLA methods are controversial. The aim of this study was to compare early and mid-term results of DAA and PLA methods. Materials and Methods: In this retrospective cohort study, we have analyzed 19 patients with a DAA and 21 patients with a PLA undergoing unilateral hip replacement. All patients were evaluated at the preoperative period, postoperative first day, 6 weeks, and 3, 6 and 12 months. The primary outcome measurements were Harris Hip Score (HHS) and VAS for pain at each time point. Secondary outcome measurements included hemoglobin, bleeding, erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP), creatinine kinase (CK) level and hospitalization duration. Results: The mean age of patients who underwent DAA was 63.8 ± 7.7 years, and patients who underwent PLA was 62.9 ± 13.0 years. Although, both approaches provide significant improvement in VAS and HHS score, VAS and HHS scores were similar between the two groups at all time points (all p>0.05). CK levels were higher in PLA group compared to DAA group in the early postoperative period (p=0.040). CRP levels were higher in DAA group compared to PLA group at postoperative 6 weeks (p=0.028). However, CRP levels were similar at postoperative 3, 6 and 12 vii months. There was no significant difference in hemoglobin, hospitalization time, bleeding and ESR between the two groups at each time points. Conclusion: DAA and PLA approaches have similar results in pain and hip functions. Tissue damage is less in the DAA approach compared to the PLA approach.