Yüz maskesi, çenelik ve modifiye jasper jumper aygıtlarının kraniyofasiyal sistem üzerine etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Evaluation of the effects of face mask, chincup and modified jasper jumper appliances on the craniofacial system by the finite element analysis
  1. Tez No: 347620
  2. Yazar: EMİNE BERİL KARAMANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KILIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüz Maskesi, Chincap, Jasper Jumper, Sonlu Elemanlar Metodu, Kranyofasiyal sistem, Face Mask, Chincap, Jasper Jumper, Finite Element Method, Craniofacial System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışmanın amacı; iskeletsel Sınıf III maloklüzyonların tedavisinde kullanılan iskelet ve diş destekli yüz maskesi, çenelik ve modifiye Jasper Jumper aygıtlarının kafa-yüz kemikleri, suturalar ve TME üzerindeki biyomekanik etkilerinin, in vitro olarak uygulanan gerilme analizleri içinde avantajları ortaya konulmuş olan sonlu elemanlar analizi ile incelenmesidir. Tüm kafa yüz kemikleri ve dişlerden oluşan 3 boyutlu model üzerinde dört farklı apareyin simülasyonları yapılmıştır. Çenelik simülasyonunda, çene ucu-kondil başı doğrultusunda 1 kgf şiddetinde kuvvet uygulanmıştır. Diş destekli yüz maskesi simülasyonunda maksiller kanin dişler hizasından, kemik destekli yüz maskesi simülasyonunda apertura piriformisler bölgesinden, toplam 1,5 kgf şiddetindeki kuvvet oklüzal düzlemle aşağı doğru 30° açı yapacak şekilde ve çene ucu parçasını simüle eden 1 kgf şiddetindeki kuvvet çene ucu-kondil başı doğrultusunda uygulanmıştır. Modifiye Jasper Jumper simülasyonunda ise, blok haline getirilmiş diş dizilerine üst kanin - alt birinci büyük azı dişleri arasından 250 gf şiddetinde kuvvet uygulanmıştır. Çalışmamızda, çenelik apareyinin, beklenenin aksine, kraniyofasiyal sistemin uzak noktalarına kadar etkili olduğu görülmüştür. İskelet destekli yüz maskesi uygulamasında, diş destekli yüz maskesine göre sirkümmaksiller suturalarda daha dengeli gerilme dağılımları görülmüş, maksilla paralele yakın hareket etmiştir. Modifiye Jasper Jumper apareyi uygulamasında ise, diş destekli yüz maskesi apareyi ile benzer gerilme dağılımları meydana gelmiştir. Sonuç olarak; iskelet destekli yüz maskesi, klinik olarak diş destekli yüz maskesine göre avantajlarının olması nedeniyle maksiller yetmezliğe bağlı Sınıf III maloklüzyonların tedavisinde; Modifiye Jasper Jumper apareyi de, diş destekli yüz maskesi ile benzer olan etkilerinden dolayı kooperasyon eksikliği olan hastalarda alternatif olarak tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of chincup, facemask and modified Jasper Jumper appliances on the craniofacial structures using the finite element method which is approved to have many advantages among all in vitro strain analysis. On a 3 dimensional finite element model, finite element simulations of four different appliances were performed. In chincup simulation, 1 kgf force was applied in the chin-condyle head direction. 1.5 kgf force was applied from the maxillary canines in tooth anchoraged facemask simulation, and from the apertura piriformis region in skeletal anchoraged facemask simulation; in 30° downwards direction to the occlusal plane and 1 kgf force was applied in the chin-condyle head direction simulating the chin piece of the face mask. In the modified Jasper Jumper simulation, 250 gf force was applied between the upper canines and lower first molars. It was observed that chincup appliance was effective on almost all structures of the craniofacial system, unexpectedly. So that stresses were distributed more homogenous on the circummaxillary suturs and maxilla moved forward in a more parallel pattern in skeletal anchoraged face mask when compared with the tooth anchoraged face mask, it may be more effective to use skeletal anchoraged face mask in skeletal Class III malocclusions due to maxillary retrognathie. Similar stress distributions were observed in modified Jasper Jumper and tooth anchoraged face mask simulations, so that modified Jasper Jumper therapy might be a treatment alternative on patients with poor cooperation.