Çanakkale'de kene tutma öykülü insanlarda borrelia burgdorferi ve kene kaynaklı ensefalit virüsü antikorlarının araştırılması
Investigation of borrelia burgdorferi and tick-borne ensefalitis virus antibodies in humans with tick bite in canakkale
- Tez No: 704017
 - Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNVER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Kene, Kene Kaynaklı Ensefalit Virüsü, Borrelia burgdorferi, Lyme, Tick, Tick-Borne Encephalitis Virus, Borrelia burgdorferi, Lyme
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Çanakkale'nin bazı bölgelerinde yaşayan sağlıklı bireylerde kenelerle bulaşan Borrelia burgdorferi ve kene kaynaklı ensefalit virüsü (TBEV)'ne karşı antikor varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, bu bireylerle yapılan anket ile bölgede yaşayan insanların keneler ve bunlarla bulaşan hastalıklar hakkındaki bilinç düzeyleri, yaşam ve davranış özellikleri ile ilgili bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Çanakkale ili ve ilçelerinde son 10 yıl içerisinde kene tutma öyküsü olan 194 bireyden ve kene tutma öyküsü olmadığını beyan eden 164 kişiden venöz kan örneği alındı. Katılımcılara kan alma sırasında onam ve çevrelerinde kene varlığı, kene tutma öyküleri, kene ısırığından korunma yöntemleri hakkında bilgi durumu, kene ısırığı sonrası bilgi, davranış ve tutumlarını sorgulayan 10 soru ve Lyme Hastalığı ve TBE hakkında semptomları sorgulayan 13 soru olmak üzere toplam 23 sorudan oluşan demografik anket formları uygulandı. Serumlarda antikor belirleme için ELISA testleri uygulandı ve sonuçlar nicel ve nitel değerlendirildi. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edildi. Yapılan çalışma sonucunda Kene tutması görülen katılımcılarda B. burgdorferi ve TBEV ELISA pozitif oranlar sırası ile %14,94 ve %1,03 olarak belirlendi. Kene tutma öyküsü olmadığını beyan eden bireylerin %12,19'u B. burgdorferi seropozitif iken bu grupta TBEV ELISA pozitif bireye rastlanmadı. Bu sonuçlar Çanakkale'de B. burgdorferi ve kene kaynaklı ensefalit virüsüna karşı seropozitif bireylerin olabileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, anket sonuçları değerlendirildiğinde kene enfestasyonunun çalışma bölgesinde yaygın olduğu ve yörede yaşayan insanların kene ile bulaşan hastalıkların kontrolü açısından yeterli bilgi ve davranış düzeylerine sahip olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The presented study aimed to determine the presence of antibodies against tick-borne Borrelia burgdorferi and tick-borne encephalitis virus (TBEV) in healthy individuals living in some parts of Çanakkale, Turkey. A demographic questionnaire with participants' consent was applied during blood collection to question about the presence of ticks in their environment, history of tick bite, methods of prevention from tick bites, behavior and attitudes after a tick bite and concerning on Lyme Disease and TBE. In this direction, venous blood samples were taken from 194 individuals who had a history of tick bite in the last 10 years and 164 people with no history of tick bite in Çanakkale. ELISA tests were applied for serum samples to detect antibodies and quantitative and qualitative evaluations of the obtained data were performed. The data was analyzed by SPSS 21.0 Software. B. burgdorferi and TBEV ELISA positive rates in the participants with tick bite history were determined as 14.94% and 1.03%, respectively. While 12,19% of individuals with no history of tick bite were seropositive for B. burgdorferi, no TBEV ELISA positive individuals were found in this group. These results reveal that there may be individuals seropositive to B. burgdorferi and TBEV in Çanakkale. In addition, the survey results indicated that tick infestation was common in the study area and the people living in this region did not have sufficient knowledge and behavior in terms of controlling tick-borne diseases.