2000 sonrası Türk sinemasında suç ve adalet
Crime and justice in Turkish cinema after 2000
  1. Tez No: 704067
  2. Yazar: ASUMAN ALDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM EVREN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Adalet, Ceza, İktidar, Türk Sineması, Crime, Justice, Punishment, Power, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Suç, çağlar boyunca hem sosyal-kültürel yapı, hem de bireysel anlamda ciddi bir problem olarak görülmüştür. Suçla yakından ilişkili kavramlar olan ceza ve adalet ise süreci daha karmaşık hale getirmektedir. Adaletin sağlanması noktasında saldırganlık, şiddet, intikam gibi meselelerin de konuya dahil olduğu görülmektedir. Suç, ceza ve adalet kavramları çerçevesinde bireyin toplumla ilişkisi, hınç, öfke, intikam, iktidar ve otorite kavramlarıyla da bağlantılı olarak sinemada çeşitli biçimlerde ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı; 2000 sonrası Türk Sineması'nda suç ve adaletin nasıl temsil edildiğini sorgulamak ve bu kapsamda örnek olarak alınan filmler üzerinden suç ve adaleti güç ve otorite yapıları çerçevesinde incelemektir. Çalışmada suç ve adalet kavramları bağlamında Mustafa Hakkında Her Şey (Çağan Irmak, 2004), Beyza'nın Kadınları (Mustafa Altıoklar, 2006), Mutluluk (Abdullah Oğuz, 2007), Ejder Kapanı (Uğur Yücel, 2009) ve Av Mevsimi (Yavuz Turgul, 2010) filmleri incelenmek üzere örnek olarak belirlenmiştir. Bu filmlerde suç ve adaletin nasıl tanımlandığı, anlamın nasıl inşa edildiği Stuart Hall'un inşacı temsil yaklaşımı çerçevesinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crime has been seen throughout the ages as a serious problem both in the social-cultural structure and individually. Punishment and justice, which are concepts closely related to crime, make the process more complicated. It seems that issues such as aggression, violence and revenge are also involved in achieving justice. Within the framework of the concepts of crime, punishment and justice, the relationship of the individual with society is discussed in various forms in cinema in connection with the concepts of resentment, anger, revenge, power and authority. The aim of this study is to; question how crime and justice are represented in Turkish Cinema after 2000, to examine crime and justice within the framework of power and authority structures through the films taken as examples in this context. In the context of the concepts of crime and justice Mustafa Hakkında Her Şey (Çağan Irmak, 2004), Beyza'nın Kadınları (Mustafa Altıoklar, 2006), Mutluluk (Abdullah Oğuz, 2007), Ejder Kapanı (Uğur Yücel, 2009) and Av Mevsimi (Yavuz Turgul, 2010) were selected as examples for in the study.