2000 sonrası Türk sinemasında komedi ve suç ilişkisi
Comedy and crime relation in post-2000 Turkish cinema
  1. Tez No: 762419
  2. Yazar: EROL MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖNÜRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Film Türleri, Komedi, Komedi Türleri, Suç, Suç Türleri, Movie Genres, Comedy, Comedy Genres, Crime, Crime Genres
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Komedi, sinemada ilk ortaya çıkan türlerden bir tanesidir. İlk dönem komedi filmlerinde tiyatronun güldürü ögeleri kullanılırken zamanla sinema kendi güldürü ögelerini geliştirmiş ve sinema komedide kendi alt türlerini oluşturmuştur. Bu çalışmada 2000 sonrası gösterime giren komedi filmlerinde yer alan suç türlerinin Enver Özkalp'in suç sınıflandırmasına göre incelenmesi ve suç içerikli sahnelerde yer alan suç nesnelerinin göstergebilimsel olarak analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evreni Türkiye'de 2000 sonrası gösterime giren komedi filmleridir. Gösterime giren filmlere bakıldığında komedi türünün gişe başarısında ilk sırada olduğu görülmüştür. Komedi filmleri ana tema bakımından farklılık göstermektedir. Ancak 2000 sonrasında suç ve komediyi bir arada kullanan filmlerin sayısının fazlalığı dikkat çekmektedir. 2000 sonrası gösterime giren ve ana teması suç olan seri komedi filmlerinden Kolpaçino, Maskeli Beşler: İntikam Peşinde, Organize İşler ve Çakallarla Dans filmleri amaçsal örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmanın bulguları komedi filmlerinde farklı suç türlerinin sıklıkla yer aldığını göstermektedir. Ayrıca, sıradan mekanlar ve sıradan aletler komedi filmlerinde suçun nesnelerine dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Comedy is one of the first genres of the cinema. While the comedy elements of the theatre were used in the first period comedy films, the cinema developed its own comedy elements over time and created its own sub-genres in comedy. In this study, it is aimed to examine the crime types in post-2000 Turkish comedy films according to Enver Özkalp's crime classification and to analyse the crime objects in the crime scenes semiotically. The population of the study is Turkish comedy films in post-2000 period. According to Box Office data, the highest-grossing films in Turkey are comedies. Comedy movies differ in terms of the main theme. However, in post-2000, the high number of movies using mixture of comedy genre and crime genre draws attention. Kolpaçino, Maskeli Beşler: İntikam Peşinde, Organize İşler and Çakallarla Dans movies were selected by purposive sampling method. The findings of the study show that different types of crime are frequently included in comedy movies. In addition, ordinary places and ordinary tools have become objects of crime in comedy films.