Hint dizileri ve popüler kültür üzerine sosyolojik bir inceleme
A sociological study of Indian TV series and popular culture
- Tez No: 704079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM NACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, televizyon, televizyon dizileri, Hint dizileri, Popular culture, television, television series, Indian series
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışması bir popüler kültür ürünü olarak Türkiye'de yayınlanan Hint dizilerine olan ilgiyi anlamlandırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada Hint dizileriyle tanışma ve dizilerle ilgili tercihler, Hint dizilerindeki içerik, ilgi ve beğeni düzeyi, Hint dizileri üzerinden Hindistan ve Hint kültürüne dair izlenimler, Türkiye'de Hint kültürünün etkisinin olup olmadığı, Hint dizileri ve Türk dizileri arasındaki farklar ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma modeli tercih edilmiştir. Çalışmanın veri toplama aşaması İstanbul'da yaşayan ve televizyonda yayınlanan Hint dizilerini izleyen 19-73 yaş aralığında toplam 20 kadın katılımcıyla yarı yapılandırılmış mülakatla gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yargısal örnekleme yöntemlerinden amaçsal örnekleme ve kartopu örneklem tekniği ile ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler sorun alanlarına göre ayrılarak analitik bir şekilde çözümlenmeye çalışılmıştır. Çalışma 4 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde popüler kültür kavramına ve bu kavrama yönelik yapılan tartışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde televizyonun gelişimi, işlevleri ve içerik türleri, televizyon dizileri ve televizyon dizilerinin popüler kültürle ilişkisi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde araştırmanın metodolojisine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde Türkiye'de yayınlanan Hint dizilerine Türk kadınlarının bakışına dair araştırma bulgularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to make sense of the interest in Indian series broadcast in Turkey as a popular culture product. In the study, preferences related to introductions and series to Indian series, content, level of interest and appreciation in Indian series, impressions of Indian and Indian culture through Indian series, whether Indian culture has influence in Turkey, differences between Indian series and Turkish series were discussed. Qualitative research model was preferred in the research. The data collection phase of the study was carried out with a semi-structured interview with a total of 20 female participants between the ages of 19 and 73 who lived in Istanbul and watched Indian series broadcast on television. Sampling judicial sampling methods were achieved by purposeful sampling and snowball sampling technique. The data obtained as a result of the research were divided according to the problem areas and tried to be solved in an analytical way. The study consists of 4 main sections. The first part includes the concept of popular culture and the discussions about this concept. The second part focused on the development, functions and content types of television, television series and the relationship of television series with popular culture. In the third part, the methodology of the research is given. In the fourth chapter, research findings on the view of Turkish women in Indian series broadcast in Turkey are included.