Yerel kadın kıyafetlerinin popüler kültür ve medya bağlamında incelenmesi: Şanlıurfa'da nitel bir araştırma
Examination of local women's clothes in context of popular culture and media: A qualitative research in Şanlıurfa
- Tez No: 725426
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ BAYRAKTUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Küreselleşme, Televizyon Dizisi, Hint dizileri, Yöresel Giyim ve Kumaşlar, Şanlıurfa, Culture, Globalization, Television Series, Indian TV Series, Local Clothing and Fabrics, Şanlıurfa
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez çalışmasında Şanlıurfa‟daki kadınların giydikleri yerel/yöresel kıyafetlerin tercih edilme, üretilme, giyilme ve isimlendirilmesinde etkili olan küreselleşme, popüler kültür ve televizyon dizileri gibi süreç ve olguların rolü incelenmiştir. Nitel araştırma yaklaşımıyla tasarımlanan araştırmada bu amaçla Şanlıurfa‟da sınırlı bir etnografik çalışma yürütülmüştür. Küreselleşme ve popüler kültür ülkeler arasındaki sınır kavramını ortadan kaldırmıştır. Bu çalışmada Şanlıurfa‟daki kadınların giydikleri yerel/yöresel kıyafetlerin sanatçı, dizi, dizi karakteri, güncel olaylar ve kıyafetlerin üzerindeki simgelerden esinlenerek nasıl ve kimler tarafından isimlendirildiği, küreselleşme, popüler kültür ve televizyonun isimlendirme üzerindeki etkileri nelerdir gibi sorular araştırılmıştır. Yurt dışından ithal edilen ve Kanal 7 televizyonunda yayınlanan Hint televizyon dizilerinin yurt dışından getirilen kumaşların isimlendirme üzerindeki etkisinin olup olmadığını araştırmak için yapılan saha çalışmasında toptancı, satıcı, müşteri ve terzilerden oluşan 4 ayrı grup her gruptan 5 kişi toplamda da 20 kişi ile birebir derinlemesine görüşmeler gerçekleşmiştir. Yapılan görüşmelerde kıyafetlerin geleceği, ürün çeşitliliği, giyen kadınların tercih sebepleri, geleneksel kıyafetlere güncel ve popüler olan bir ismin verilmesinin nedenleri detaylı bir şekilde araştırılmış ve süreç anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the role of processes and facts like globalization, popular culture and television series, which are effective in preferences, production, dressing and naming the local/regional clothes worn by women in Şanlıurfa, has been examined. Globalization and popular culture, have eliminated the concept of borders between countries. In this study, questions such as how and by whom the local/regional clothes worn by women in Şanlıurfa are named by being inspired by the artists, TV series, serial characters, current events and the symbols on the clothes, what are the effects of globalization, popular culture and television on naming were investigated.. In the field study conducted to investigate whether the Indian television series imported from abroad and broadcast on Channel 7 television have an effect on the naming of the fabrics brought from abroad, 4 different groups consisting of wholesalers, sellers, customers and tailors were interviewed with 5 people from each group and 20 people in total. In the interviews, the future of the clothes, the variety of products, the reasons for the preference of the women who wear them, the reasons for giving a current and popular name to the traditional clothes were investigated in detail.