Sistemik skleroz ve sistemik skleroz vasküler tutulumunda semaforin 3a düzeyinin belirlenmesi
Systemic sclerosis and determination of semaphorin 3A level in vascular involvement in systemic sclerosis
- Tez No: 704082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KÜÇÜKŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sistemik Skleroz, Skleroderma, Semaforin 3A, Vasküler, Vaskülopati, Systemic Sclerosis, Scleroderma, Semaphorin 3A, Vascular, Vasculopathy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Semaforin 3A immünmodülatuvar bir molekül olup inflamatuvar ve romatolojik hastalıklarda düzeyi azalmaktadır. Anjiogenez üzerine de etkileri olması nedeniyle sistemik skleroz ve vasküler tutulumla giden sistemik skleroz ayrımında erken bir belirteç olarak kullanılabileceği düşünülerek, sağlıklı kontrol grubu ile sistemik skleroz hastalarının semaforin düzeyinin karşılaştırılması hedeflenmektedir. Materyal ve Yöntem: Bu çalışmaya Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi-Ankara Şehir Hastanesi Romatoloji Kliniğine başvuran 18-70 yaş arası sistemik skleroza sekonder renal kriz, dijital ülser, pulmoner arteryel hipertansiyon öyküsü olan 21 hasta; sistemik skleroza bağlı digital ülser, pulmoner arteryel hipertansiyon, renal kriz gelişmeyen 35 hasta dahil edilmiştir. Dahiliye-Romatoloji Polikliniğine başvuran, sistemik hastalığı olmayan, malignite ve otoimmun hastalık tanısı olmayan, aktif trombo-embolik hastalığı olmayan, tromboz öyküsü bulunmayan, kronik böbrek hastalığı olmayan, sağlıklı-hasta 31 gönüllü birey dahil edilmiştir. Romatoloji poliklinik epikrizleri, yeniden değerlendirme notları, hastalar ile görüşülerek edinilen anamnez ve muayene bilgileri ile veriler derlendi. Hasta ve kontrol grubunun demografik bilgileri (yaş, cinsiyet), sigara kullanımı, tanı yılı, ek hastalıkları, digital ülser öyküsü, klinik bulguları (digital ülser, sklerodaktili, Raynaud fenomeni, kalsinozis, artrit, telenjiektazi, kardiyak tutulum, gastrointestinal tutulum, pulmoner tutulum), tedavileri, laboratuvar değerleri, ekokardiyografi bulguları, seroloji otoantikorlar, proteinüri düzeyleri, aktivite skorları tespit edilip kaydedildi. Semaforin 3A düzeyi olarak Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya digital ülser ve pulmoner arteriyel hipertansiyonu olan 21 vasküler, 35 vasküler dışı toplam 56 sistemik skleroz hastası ile 31 gönüllü birey dahil edildi. 56 sistemik skleroz hastasının ortalama serum semaforin 3A düzeyi 47,85 ng/ml (± 11,88), kontrol grubunun serum semaforin 3A düzeyi 57,6 (± 19.81), vasküler grup 44,31 ng/ml (±5,87), vasküler dışı grup 49,96 ng/ml olarak tespit edildi. Bu sonuçlara göre hasta grubun serum sema3A düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,016). Vasküler grubun serum sema3A düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük tespit edildi (p= 0,01). Vasküler sistemik skleroz hastalarının serum semaforin 3A düzeyi (44,32 ng/dl) vasküler dışı sistemik skleroz hastalarının serum semaforin 3A düzeyine göre istatiksel olarak anlamlı olarak şekilde düşük bulunmuştur (p= 0,04). Hastaların Modifiye Rodnan Cilt Skoru ve Valentini aktivite indeksleri ile semaforin 3A, CRP, ESR ve fibrinojen değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Tüm sistemik skleroz hastalarının semaforin 3A düzeyi kontrol grubuna göre düşük bulundu. Vasküler grupta yer alan sistemik skleroz hastalarının semaforin 3A düzeyi, kontrol ve vasküler dışı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulundu. Vasküler grubun vasküler dışı gruba göre düşük bulunması semaforin 3A'nın vaskülopati patogenezinde yer almakta olduğunu, bu alanda bir belirteç olarak kullanılması için araştırılması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Semaphorin 3A is an immunomodulatory molecule and its level decreases in inflammatory and rheumatological diseases. Considering that it can be used as an early marker in distinguishing systemic sclerosis and systemic sclerosis with vascular involvement, due to its effects on angiogenesis, it is aimed to compare the semaphorin levels of healthy control group and systemic sclerosis patients. Materials and Methods: In this study, 21 patients aged 18-70 years who applied to Yıldırım Beyazıt University Faculty of Medicine-Ankara City Hospital Rheumatology Clinic with a history of renal crisis, digital ulcer and pulmonary arterial hypertension secondary to systemic sclerosis, digital ulcer, and 35 patients who did not develop digital ulcer, pulmonary arterial hypertension or renal crisis due to systemic sclerosis, were included. 31 healthy-patient volunteers who applied to the Internal Medicine-Rheumatology Outpatient Clinic, without systemic disease, without malignancy and autoimmune disease, without active thrombo-embolic disease, without a history of thrombosis, without chronic kidney disease, were included. Rheumatology outpatient epicrisis, re-evaluation notes, anamnesis and examination information obtained by interviewing the patients and data were compiled. Demographic information (age, gender), smoking habits, year of diagnosis, comorbidities, digital ulcer history, clinical findings (digital ulcer, sclerodactyly, Raynaud's phenomenon, calcinosis, arthritis, telangiectasia, cardiac involvement, gastrointestinal involvement, pulmonary involvement), serology autoantibodies, proteinuria levels, activity scores of the patient and control groups were determined and recorded. Semaphorin 3A level was measured by Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method. Results: A total of 56 systemic sclerosis patients, including 21 vascular patients with digital ulcer and pulmonary arterial hypertension and 35 non-vascular patients, and also 31 volunteers were included in the study. The mean serum semaphorin 3A level of 56 systemic sclerosis patients was 47.85 ng/ml (± 11.88), the serum semaphorin 3A level of the control group was 57.6 (± 19.81), the vascular group was 44.31 ng/ml ((± 5,87), and the non-vascular group was 49.96 ng/dl. According to these results, serum sema3A level of the patient group was found to be significantly lower than the control group (p 0.016). The serum sema3A level of the vascular group was found to be significantly lower than the control group (p= 0.01). The serum semaphorin 3A level (44.32 ng/ml) of patients with vascular systemic sclerosis was found to be statistically significantly lower than the serum semaphroin 3A level of patients with non-vascular systemic sclerosis (p= 0.04). There was no statistically significant difference between the Modified Rodnan Skin Score and Valentini activity indices of the patients and their semaphorin 3A, CRP, ESR and fibrinogen values. Conclusion: The semaphorin 3A level of all systemic sclerosis patients was lower than the control group. The semaphorin 3A level of systemic sclerosis patients in the vascular group was found to be statistically significantly lower than the control and non-vascular groups. The fact that the vascular group is lower than the non-vascular group suggests that semaphorin 3A is involved in the pathogenesis of vasculopathy and should be investigated for its use as a marker in this area.