Investigation of physical and biochemical changes of kashar cheese during the storage period
Kaşar peynirinin depolama sürecinde fiziksel ve biyokimyasal değişimlerin incelenmesi
- Tez No: 704088
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM AYKAÇ, PROF. DR. HÜSEYİN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaşar Peyniri, Depolama, Fiziksel Değişim, Biyokimyasal Değişim, Yağ Oksidasyonu, Kashar Cheese, Storage, Physical Change, Biochemical Change, Lipid Oxidation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, taze kaşar peynirinin dört farklı depolama sıcaklığında depolama boyunca meydana gelen fiziksel ve biyokimyasal değişimleri araştırmaktır. Kaşar peyniri örnekleri vakumlu paketlemeden sonra 5°C, 15°C, 25°C ve 37°C'de 105 gün süreyle depolanmıştır. Depolama döneminde, saklama süresi ve sıcaklığın kaşar peynirinin nem, pH, protein, suda çözünür azot, trikloroasetik asit (TCA) çözünür azot, yağ oksidasyonu ve renk değerlerine etkisi değerlendirilmiştir. Depolama süresi ve sıcaklığı kaşar peynirinin nem içeriğini önemli ölçüde değiştirmiş ve sıcaklık ile süre arasındaki etkileşim de nem içeriğini önemli ölçüde etkilemiştir (P0.05). Düşük sıcaklıklarda depolamanın renk değerleri üzerinde olumlu etkisi olurken, yüksek sıcaklıklar şekil ve renkte bozulmalara neden olmuştur. Tüm sonuçlar göz önüne alındığında, kaşar peyniri depolama sürecinde depolama sıcaklığı ve süresinden fiziksel ve biyokimyasal olarak etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the physical and biochemical changes that occur during the storage period of fresh kashar cheese at four different storage temperatures. Kashar cheese samples were stored for 105 days at 5°C, 15°C, 25°C and 37°C after vacuum packaging. During the storage period, effect of storage time and temperature on moisture, pH, protein, water soluble nitrogen, trichloroacetic acid (TCA) soluble nitrogen contents, lipid oxidation and color values of kashar cheese were evaluated. Storage time and temperature significantly changed the moisture content of kashar cheese and also the interaction between temperature and time were significantly affected the moisture content (P0.05). Storage at low temperatures had a positive effect on color values, but high temperatures caused deterioration in shape and color. Considering all the results, kashar cheese is physically and biochemically affected by the temperature and time during the storage process.