Erişkin yaştaki von willebrand hastalarının alt tiplendirilmesi, klinik ve laboratuvar özelliklerinin, tedavi yöntemlerinin saptanması
Subtyping of adult von willebrand patients, determination of clinical and laboratory features, treatment methods
  1. Tez No: 704162
  2. Yazar: ZELAL ADIBELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SAYINALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Von Willebrand Hastalığı, Menoraji, Von Willebrand faktör, Desmopressin, von Willebrand disease, Menorrhagia, von Willebrand factor, Desmopressin
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Adıbelli Z. , Erişkin Yaştaki von Willebrand Hastalığı Olgularının Alt Tiplendirilmesi, Klinik ve Laboratuar Özelliklerinin, Tedavi Yöntemlerinin Saptanması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara, 2005. Von Willebrand Hastalığı (vWH) en sık görülen kalıtsal kanama bozukluğudur. Kalitatif (tip 2) ve kantitatif (tip 1,3) bozukluklar olmak üzere üç alt tipe ayrılmıştır. Hastalığın klinik spektrumunun geniş olması ve tanı için kullanılan laboratuvar testlerinin çeşitliliği tanısını güçleştirmektedir. Bu tez çalışmasında daha önce vWH tanısı almış erişkin yaştaki olguların alt tiplendirilmesinin yapılması, klinik özelliklerinin ve uygulanan tedavilerin saptanması ve tarama için kullanılan labotatuvar testlerinin sensitivitesini değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca mukokütanöz kanama ile Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Erişkin Hematoloji bölümüne başvuran veya refere edilen hastalarda trombosit agreggasyon testleri sonucu saptanan vWH ve konjenital trombosit fonksiyon bozukluğu sıklığı araştırıldı. 617 hastanın trombosit aggregasyon testleri değerlendirildiğinde 378 hastada trombosit aggregasyon testi normal olarak bulunmuş, 63'ünde (% 10.2) VWH ile uyumlu, 5 hastada ( % 0,8 ) Bernard Soulier hastalığı ile uyumlu, 6 hastada (% 0,9) Depo-Havuz hastalığı ile uyumlu, 45 hastada (% 7,2) Glanzmann Trombasteni ile uyumlu sonuç elde edildi. Bu çalışmada VWH tanısı olan toplam 33 hastanın dosya kayıtları değerlendirildi. Hastaların tanı alma yaşları 1-60 yaş arasında değişmekte idi. Ortalama tanı yaşları 17,6 ve median tanı yaşı 19 idi. Çalışmaya dahil edilen 33 VWH olan hastanın yapılan alt tiplendirmesi sonucu 11 hasta (%33,3 ) tip 3 VWH, 8 hasta ( %24,2 ) tip 1 VWH , 5 hasta tip 2 VWH, 3 hasta tip 2B VWH olarak değerlendirildi. Altı hastaya veri eksikliği nedeni ile alt tanı konulamadı. İlk başvuru şikayeti olarak 33 hastanın 10'unda (% 30,3) dişeti kanaması ilk sırada yer almaktaydı. Kadın hastaların %83.3'ünde menoraji vardı. Bir hastada derin doku kanaması (eklem içi kanama) vardı ve bu hasta tip 3 vWH tanısı ile izlenmekte idi. Toplam 17 hastada PFA-100 cihazı ile invitro kanama zamanı çalışılmıştı. CADP'nin sensitivitesi % 94,1, CEPİ'nin sensitivitesinin %100 olduğu saptandı. Template yöntemi ile 19 hastada cilt kanama zamanı değerlendirilmişti ve sensitivitesi %84,2 olarak saptandı. VWH alt tiplerinin kanama şiddeti açısından yapılan değerlendirilmesinde ciddi kanama epizod sayısı iki ve üzerinde olan tip 3 vWH olgularının oranı % 54,5 iken, tip 1 VWH olanlarda %12,5 ve tip 2 VWH olanlarda %20 idi. Desmopressin testi yapılan 9 hastanın teste olan yanıtları incelendiğinde tip1 vWH olan 5 hastanın hepsinde ve tip 2 vWH tanısı olan 1 hastada pozitif yanıt alınırken tip 3 VWH tanısı olan 3 hastada olumlu yanıt alınamadığı izlendi. Tip 3 vWH olan hastalarının %81,8'ine (9/11) kan transfüzyonu ve %63.6'ine faktör replasmanı yapılmıştır. Bu oranlar diğer alt tiplere nazaran daha yüksek olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Adıbelli Z. Classification of Adult Von Willebrand Disease Patients, Determination of Their Clinical, Laboratory Characteristics and Management Hacettepe University School of Medicine, Department of Internal Medicine, Thesis in Internal Medicine, Ankara 2005. Von Willebrand disease ( vWD ) is the most common bleeding disorder. It is divided into three subtypes as qulitative (Type 2) and quantitive (Types 1,3) disorders. Wide range of the disease's clinical spectrum and variety of diagnostic laboratory tests make the diagnosis difficult. The aim of this thesis is makind the subtyping of adult patients who were diagnosed as vWD, determination of their clinical characteristics and treatments and evaluating the sensitivity of scanning laboratory tests . Prevelance of vWD and congenital platelet dysfunction detected by platelet aggregation tests done to patients submitted or referred to Hacettepe University Department of Hematology with mucocutaneous bleeding was also determined. Platelet aggragetion tests were found normal in 378 patients, compatible with VWD in 63 (10.2 %) patients, Bernard Soulier disease in 6 (0,9%) patients, storage-pool disease in 6 (0,9%) patients and Glanzmann Thrombastenia in 45 (7,2 %) patients among 617 patients. 33 patients' files diagnosed as vWD were analysed. No diagnosis were made to 6 patients because of missing datas. Age of diagnosis was changed between 1-60. Mean age of diagnosis was 17,6 and median 19. After analysis of these 33 vWD patients, 11 patients were classified as Type 3 VWD, 8 patients as Type 1 VWD, 5 patients as Type 2 VWD and 3 patients as Type 2B VWD. Gum bleeding was the most common (30,3 %) complaint in first admission. 83,3% of female patients had menhorragy . One patient with type 3 vWD had deep tissue bleeding (intra articular). In vitro bleeding time were studied by PFA-100 machine in 17 patients. The sensitivity of CADP was 94,1% and CEPI was 100%. Skin bleeding time was measured with template method in 19 pateints and sensitivity was 84,2 %. Desmopressin test was applied to 9 patients and positive in 5 patients with Type 1 vWD, 1 patient with Type 2 vWD and negative in 3 patients with Type 3 vWD. Blood transfusions were made to 81,8 % and factor replacements were made to 63,6 % of type 3 vWD patients. These rates were higher than other subtypes.