Equation of state for the stellar material
  1. Tez No: 7042
  2. Yazar: MUTLU YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DİLHAN ERYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yıldızsal yapılar, durum denklemi, soysuzlaşma, göreceli enerji, sayısal integral. nr, stellar structure, equation of state, degeneracy, relativistic energy, numer ical integration. ^0£.0£.0f ni
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET YILDIZSAL MADDE İÇİN DURUM DENKLEMİ Mutlu Yıldız Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Dilhan Eryurt Eylül 1989, 63 sahife Bu çalışmada, herhangi bir derecede soysuzlaşmış bir Fenni gazının, göreceli enerji ilişkisi gozonünde tutularak, durum denklemi sayısal olarak bulundu. İstatiksel fizik açısından, soysuzlaşmanın çok az veya çok fazla olması durumunda bilinen durum denklemleri, ya da açılımları, yan soysuzlaşmış bir gaz için elde edilememekte. Bu konumda ise, electronların sayısal yoğunluğu ve basınç değerlerini hesaplamak için, bir sayısal integral yöntemi olarak Gaussian seçildi. FORTRAN IV dilinde yazılan bilgisayar programıyla, verilen kütle yoğunluğu, kimyasal içerik ve sıcaklık değerlerinden electron basıncını, karşılıklı etkileşimsiz, tam ionize olmuş ve başka fiziksel olayların olmadığı bir sistem için, hesaplamak olanaklıdır. Sonuç olarak, eğer sıcaklık yaklaşık lO 4K ve daha yukarı ise, göreceli enerji ilişkisinin durum denkleminde kapsanmasınm gerekli olduğu yorumlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EQUATION OF STATE FOR THE STELLAR MATERIAL Mutlu Yıldız M.S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Dilhan Eryurt September 1989, 63 pages In this study, equation of state for a Fermi gas in an arbitrary degree of degeneracy, regarding the relativistic energy relation, is found. Expansions of the equation of state for the cases of slight and great degeneracy from the point of view of statistical physics, are obtainable. But, for a semi-degenerate gas the expansion is not obtainable. In this case, for the calculation of number density of electrons and the electron pressure, Gaussian method is selected as a method of numerical integration. By using a computer programme written in FORTRAN IV language, for a given mass density, chemical composition and temperature, it is possible to evaluate the electron pressure for a non-interacting, completely ionized system in which no any other physical process takes place. As a result, it is concluded that if the temperature is greater than about 104 °K, the relativistic energy relation must be included in the equation of state.