İdiopatik tipik absanslı epilepsi sendromlarında somatosensoriyel uyandırılmış potansiyellerin incelenmesi
- Tez No: 704273
- Danışmanlar: DOÇ. REYHAN SÜRMELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: epilepsi, absans, somatosensoriyel uyandırılmış potansiyel, epilepsy, absence, somatosensory evoked potential
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
AMAÇ İlk kez 1705 yılında Poupart tarafından tanımlan farkındalığın ortadan kalktığı, hareketlerde duraklamanın gözlendiği ve bilinç kaybı ile karakterize olan absans nöbetlerinin patofizyolojisi net olarak aydınlatılamamıştır. Biz bu çalışmada, EEG incelemelerinde 3 Hz frekanslı jeneralize diken yavaş dalga aktiviteleri gözlenen İdiopatik Tipik Absanslı Epilepsi Sendromu (İTAES) tanılı hastalarda Somatosensoriyel Uyandırılmış Potansiyel (SUP) bulguları ile Merkezi Sinir Sistemi'nin (MSS) etkilenme düzeyinin objektif olarak gösterilmesini amaçladık. MATERYAL VE METOD Bu çalışmaya İTAES tanılı 20 hasta ve 20 sağlıklı gönüllü birey dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların, sağ ve sol median sinir uyarımı ile SUP yanıtları kayıt edildi. Yanıtların amplitüd ve latans değerleri karşılaştırıldı. BULGULAR İTAES grubunda iki yanlı P25-N35 ve N20-P25 amplitüd ölçümleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Ancak İTAES grubunda iki yanlı P25 ve N20 latans değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. İTAES grubunda ilaç kullanıma ve nöbet tipine göre amplitüd ve latans değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. SONUÇ Bizim çalışmamızdaki bu bulgular, İTAES hastalarında gözlenen amplitüd artışının kortikal aşırı uyarılabilirliğin bir göstergesi olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM Absence seizures, first described by Poupart in 1705, are characterized by different degree of impairment of consciousness, interruption of ongoing activity and staring. Their pathophysiology is not fully clarified. In this study we aimed to demonstrate the level of Central Nerve System (CNS) involvement with help of Somatosensoriel Evoked Potentials (SEP) in patients with diagnosis of Idiopathic Epilepsy Syndrome with Typical Absences (ESTA) who had generalized 3 Hz spike-slow wave discharges in their EEG's. MATERIALS AND METHODS Twenty patients with ESTA and 20 healthy volunteers were included in this study. Right and left median nerve stimulation and SEP responses were recorded in all participants. The amplitude and latency values of the responses of both groups were compared. RESULTS Bilateral P25-N35 and N20-P25 amplitude measurements were found to be significantly higher in ESTA patients compared to the control group. However there was no statistically significant difference in bilateral P25 and N20 latency values in both groups. There was no statistically significant difference of amplitude and latency values in patients using different antiseizure drugs and having different seizure types. CONCLUSION Our findings suggest that increase of SEP-amplitude in patients with absences can be interpreted as an indicator of cortical hyperexcitability.