Kitlesel açık çevrimiçi derslerin mesleki gelişimde kullanılabilirliği: Özel eğitimde bir karma araştırma
Usability of massive open online courses for professional development: A mixed methods research in special education
  1. Tez No: 704284
  2. Yazar: MERAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KESİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler, KAÇD, Kaynaştırma Bütünleştirme Eğitimi, Öğretmen Mesleki Gelişimi, Massive Open Online Courses, MOOCs, Inclusion, Teacher Professional Development
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler (KAÇD) hayat boyu öğrenen öğretmenlerin mesleki gelişiminde fırsatlar sunmaktadır. Ancak, KAÇD'lerin öğretmen mesleki gelişiminde kullanımı çok yenidir. Alanyazında KAÇD platformlarının kullanılabilirliğine ilişkin araştırmalar sınırlıdır ve KAÇD'lerde öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği ve nasıl değerlendirilmesi gerektiğine yönelik tartışmalar devam etmektedir. Belirsizlikleri anlayabilmek ve ortadan kaldırabilmek amacıyla daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeplerden dolayı, karma yöntem araştırmalarından açımlayıcı sıralı desende tasarlanmış olan bu çalışmanın temel amacı ilkokulda kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimde (K/BYE) görevli öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinde KAÇD platformunun (Akadema) algılanan kullanılabilirliğini incelemektir. K/BYE'de görevli ilkokul öğretmenlerinin (a) KAÇD uygulamalarıyla sunulacak eğitim konusundaki gereksinimleri, ihtiyaç analizi ile belirlenmiştir. İhtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen KAÇD dersi sonrasında (b) platformun algılanan kullanılabilirliğinin, (c) katılımcıların ders ve öğrenme ortamına ilişkin görüşlerinin ve (d) öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğinin incelenmesinde nicel araştırmaya başvurulmuştur. Nicel araştırma bulgularına dayalı olarak (e) katılımcıların öğrenme deneyimlerine ve görüşlerine ulaşabilmek amacıyla da nitel araştırma yürütülmüştür. Çalışma sonunda, ilkokulda K/BYE'de görevli öğretmenlerin, KAÇD aracılığıyla sunulacak bir mesleki gelişim eğitiminde“Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı”(BEP) geliştirme ihtiyaçlarının olduğu, bu dersin geleneksel KAÇD (gKAÇD) bağlamında tasarlanması gerektiği sonuncuna varılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların deneyimlerine dayalı olarak KAÇD platformunun (Akadema) öğretmen mesleki gelişimine yönelik algılanan kullanılabilirliğinin yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak katılımcıların motivasyon ve öz-yönetimli öğrenmelerine destek olması bakımından öğretmen mesleki gelişiminde KAÇD platformunun kullanılabilirliğinde farklılaşmaya gidilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra, derse devam eden katılımcıların konu alanına yönelik öğrenmelerinin gerçekleştiği, öğrenilen bilgilerin kalıcı olduğu ve öğrenmenin uygulamaya aktarılabildiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, öğretmen mesleki gelişimine yönelik KAÇD'lerin kullanılabilirlik özellikleri ve katılımcıların öğrenmesine ilişkin alanyazındaki boşluğu doldurmaktadır. Bunun yanı sıra, öğretmen mesleki gelişiminde KAÇD'lere yönelik araştırmacı, uygulamacı ve üst düzey karar vericiler için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Massive Open Online Courses (MOOCs) open the way for professional development of teachers who are considered to be the best representatives of life-long learning. However, the use of MOOCs in the context of teacher professional development is a recent phenomenon and studies regarding the usability of MOOC platforms are limited. Furthermore, in relevant literature, there has been an ongoing discussion on whether learning takes place on MOOCs and how to evaluate it. More researches are required to have a firm understanding. With this in mind, the main aim of this study which was designed within the scope of mixed methods explanatory sequential design was to investigate the perceived usability of MOOC platform (Akadema) for professional development of primary school teachers responsible for inclusion. The needs of those teachers interested in a professional development course which would be delivered through MOOCs (a) were analyzed by means of needs analysis survey. Following the MOOC course which was developed on the basis of needs analysis, quantitative research was conducted to find out (b) the perceived usability of platform, (c) the opinions of participants regarding the course and the learning environment, (d) and the degree of learning. Depending on the findings of quantitative research, a qualitative research was carried out to figure out the learning experience and opinions of the participants. The results revealed that primary school teachers responsible for inclusion are in need of“individualized education program”for the professional development course which would be delivered through MOOCs. Besides, it was concluded that the MOOC course should be designed on the basis of traditional MOOC called as xMOOC. The perceived usability level of MOOC platform (Akadema) was found to be high when aimed for teacher professional development. However, the findings revealed that teacher professional development MOOC platform should differ from others in terms of usability to sustain motivation and self-regulated learning. Furthermore, it was concluded that learning in intended subject took place, the retention was maintained and the acquired knowledge could be transferred into practice with the participants following the course through the end. This current study contributes to the relevant literature to clarify the aspects of the usability of MOOC platform and determine whether the learning took place by the teachers aiming for professional development. What's more, suggestions are put forward for researchers, practitioners and senior executives with respect to MOOCs designed for teacher professional development.