Hastanede yatan çocuklar ve ailelerinin kaygı düzeylerini etkileyen faktörlerin incelenmesi
An investigation of factors influencing the anxiety levels of hospitalized children and their families
  1. Tez No: 70432
  2. Yazar: DUDU MELEK ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYAN MAĞDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Çocuk, Hasta Çocuk Ailesi, Kaygı, Hasta Çocuk Kaygısı, Hasta Çocuğun Ailesinin Kaygısı, Inpatient child, family of inpatient child, Anxiety, Anxiety of inpatienf child, Anxiety of families of inpatient child
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırma, ülkemizde hastanede yatan çocuklar ve ailelerinin kaygı düzeylerini etkileyen etmenlerin saptanması amacı ile planlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi ihsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde 1 Ocak 1995-1 Ocak 1996 tarihleri arasında yatan 9-12 yaşları arasındaki 101 çocuk ve ailesi araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Aileye, Holroyd tarafından geliştirilen, Aile Kaygı Ölçeği uygulanarak, çocuk ve aile hakkındaki detaylı bilgiler aileden alınmıştır. Spilberger'in çocuklar için geliştirdiği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği'de çocuklara uygulanmıştır. Uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak, veriler değerlendirilmiş ve şu sonuçlar bulunmuştur; Annenin öğrenim düzeyi ile aile kaygı düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca varılmıştır. İlkokul mezunu annelerin ailelerinin kaygı ortalamaları, lise mezunu annelerin kaygı ortalamalarından daha yüksek bulunmuştur. Annenin öğrenim düzeyinin çocuğun kaygı düzeyine bir etkisi olmadığı görülmektedir. Babanın öğrenim düzeyi ile ailenin kaygı düzeyi ve çocuğun kaygı düzeyi arasında anlamı bir sonuç bulunmamıştır. Ailenin SED'i ile AKD arasında anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. Alt SED'deki ailenin çocuğunun kaygı ortalaması, orta SED'deki ailenin çocuğunun kaygı ortalamasından daha yüksek bulunmuştur. Kız çocuğu olan ailelerin kaygı ortalamaları, erkek çocuğu olan ailelerin kaygı ortalamalarından daha yüksek bulunmuştur. ÇHKD ile çocuğun cinsiyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Refakat durumu ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde, AKD ve ÇHKD istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara varılmamıştır. Çocuğun hastaneye yatış sayısı ile AKD ve ÇHKD arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. AKD ve ÇHKD ile babanın yaşı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca varılmamıştır. AKD ile annenin yaşı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç belirlenmemiştir. ÇHKD ile annenin yaşı arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmektedir. Genç yetişkin annelerin ailelerinin kaygı ortalamaları, yetişkin annelerin ailelerinin kaygı ortalamalarından daha yüksek bulunmuştur. Çocuğun hastalığının kronik veya akut oluşu ve çocuğun yaşı ile AKD ve ÇHKD'leri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. Araştırmadan varılan sonuçlara göre, çocukları hastanede kaldığı dönemde ailelerin, bu durumdan olumsuz etkilendikleri görülmektedir. Hastanelerde ailelerin bu ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak, özel çalışmaların yapılması gerekmektedir. Hastanede yatan çocuklar ve aileleri konusunda araştırma yapacak kişilere, uzunlamasına çalışmalar planlamaları ve özel hastalıklar üzerinde yoğunlaşmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate factors that influence the anxiety level of inpatient children and their families in Turkey. 101 inpatient children and their families participated in this study. Inpatient subjects were selected from Hacettepe Universty, İhsan Doğramacı Child Hospital. Questionnaire on Stress for families which was developed by Holroyd was given to the families to obtain detailed information about child and family. Inpatient children were given State-Trait Anxiety Inventory for Children (STAIC), developed by Spilberger. All data were analysed by using appropriate statistical techniques and the following results was obtained; a significant relationship between mothers' education level and families' anxiety level was found families with mothers who are graduated from elemantery school, is more than families with mothers who are graduated from high school. But no relationship was found between mothers' education levels and children's anxiety levels. Fathers' education level has no significant effect on the families and children's anxiety level. When SES and families' anxiety level analysed in detailed, children who are from low SES were found as having more anxiety level than children from middle SES. When gender was concerned anxiety level of the family was greater in the families of girls. But there is no signifact relationship between inpatient children's anxiety level and gender. When relationship between roomed in and non-roomed in hte hospital and anxiety levels was looked, no significant relationships between family's anxiety level and inpatient children's anxiety level were found. These variables also have no significant relationship with the number of hospitalization. When age variable was concerned, age of father has no significant effect on the anxiety level of the family and anxiety level of child. Although age of mother has no significant effect on the family's anxiety level, it has a significant effect on the inpatient children's anxiety level. Anxiety level of family is greater in young mother's families rather than adult mother's. No significant interaction was found type of illness, child's age about the anxiety level of children and families. These results imply that families of inpatient children's were negatively affected from the hospitalization on their children departments of Hospitals should make specific changes by taking into account tne needs of families of inpatient children. Longitudinal designed and concentrating on specific illnesses is suggested for further studies.