Hz. İbrahim ve tevhid inancı
Hz. Abraham and the tawhid belief
- Tez No: 704357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL KASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. İbrahim, İnanç, Tevhid, Halilullah, Hz. Abraham, the belief, Tawhid (religion of unity, the true in faith), friend of Allah.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kur'an'ı Kerim insanları tevhid dinine davet ederken farklı üslup ve metotlar kullanmıştır. Tebliği insanlara ulaştıran peygamberler Allah'a kulluk etmenin yollarını göstermişlerdir. Peygamberler, dünya ve ahiret dengesini sağlama, uyarma ve müjdeleme görevlerini yerine getirmişlerdir. Yüce Allah onları akıl, zekâ ve ahlâki davranışlarıyla bütün insanlardan üstün kılmış ve insanlığa örnek olarak sunmuştur. İlahi dinlerin ortak referans noktası tevhid'tir. Tevhid, Kur'an'ın dil ve düşünce dünyasına hâkim olup Kur'ânî değerlerin ana eksenini oluşturur. İlk insan ve ilk Peygamber olan Hz. Âdem'den bu yana tarih boyunca Allah'ın insanlara yaptığı en temel çağrıların başında“Tevhid”gelmektedir. Bu anlamda tevhid, önce insan zihninde belli bir yapılanma yaratan, ardından da yaşam biçimlerini şekillendiren bir inanç durumundadır. Bu yüzden Tevhid prensibi İslâm'ın doğuşundan itibaren de imanın en önemli konusu ve en önemli temel prensibi olmuştur. Çünkü Allah'ın varlığının ve birliğinin bilinmesi ve anlatılması meselesi her devirde insanlar için en önemli görev sayılmış, kendisini yaratan, büyüten, yediren, hayatını yönlendiren üstün bir varlık her zaman aranmıştır. Çalışmamızda Ulu'l-azm peygamberinden olan Hz. İbrahim'in tevhidi ifade etme, anlatma ve çevresindeki insanlara ispat etmekle ilgili örnek hayatına yer verilmiştir. Aynı zamanda dini tebliğ ederken kullandığı yöntem ve metotlar ile bu uğurda verdiği tevhit mücadelesi de Kur'an-ı Kerim ve çeşitli eserler ışığında açıklanmaktadır. Hz. İbrahim'in hayatında bütün insanlık için ve özellikle aslı semavi dinlerin şaşmaz esası olan tevhid dininin yerleştirilmesine dair ilginç örneklikler vardır. Çalışmamızda bu örneklere de yer verilmiştir. Hz. İbrahim ve Tevhid İnancı adlı çalışmamızda tevhidin insanlar tarafından içselleştirilmesi ve bir hayat tarzı haline gelmesi için Hz. İbrahim'in mücadelesi ele alınmıştır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm'de tevhid ve tevhidin zıttı olan şirk üzerinde durulmuş; bu bölümdeki alt başlıklarda, Kelam âlimlerinin tevhid ile ilgili düşüncelerine geniş ölçüde yer verilmiştir. İkinci bölümde Hz. İbrahim'in dini tebliğde kullandığı yöntem ve metotlar ile bu uğurda verdiği tevhid mücadelesi Kur'an-ı Kerim ve çeşitli eserler ışığında açıklanmaktadır. Çalışmamızın kaynaklarını, Kur'an-ı Kerim, İslam tarihi kaynakları, konuyla ilgili bazı akademik çalışmalar, kelam kaynakları ve İslam Ansiklopedisindeki ilgili maddeler oluşturmaktadır. Tezimiz çoğunlukla betimleme ve karşılaştırma metotlarına başvurularak yapılmıştır. Taraftar ve karşıt görüşlere dair tespitler yapılarak çalışmamız bilimsel verilerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an used different styles and methods while inviting people to the religion of tawhid. The prophets who conveyed this message to people showed the ways of serving Allah. The prophets fulfilled the duties of maintaining the balance of the world and the hereafter, warning and giving good news. Almighty Allah has made them superior to all humans with their intelligence, intelligence and moral behavior and presented them as an example to humanity. Our study is based on the exemplary life of Prophet Abraham, one of the Ulu'l-azm prophets, about expressing and explaining tawhid and proving it to the people around him. Hz. In the life of Abraham, there are interesting examples of the establishment of this unfailing principle for all humanity and especially the original monotheistic religions. As it is known, the common reference point of divine religions is tawhid. Tawhid dominates the language and thought world of the Qur'an and forms the main axis of the Qur'anic values. Our work consists of two parts. In the first chapter, tawhid and shirk, which is the opposite of tawhid, are emphasized; In the sub-headings of this section, the thoughts of the scholars of Kalam about tawhid are given extensively. In the second part, Mr. The methods and methods that Abraham used in religious preaching and his struggle for oneness for this cause are explained in the light of the Qur'an and various works. In our work called Hz. Abraham and the Faith of Tawhid, in order for tawhid to be internalized by people and become a lifestyle, Hz. Ibrahim's struggle is discussed. Our work consists of two parts. In the first chapter, tawhid and shirk, which is the opposite of tawhid, are emphasized; In the sub-headings of this section, the thoughts of the scholars of Kalam about tawhid are given extensively. In the second part, Mr. The methods and methods that Abraham used in religious preaching and his struggle for oneness for this cause are explained in the light of the Qur'an and various works. The sources of our study are the Qur'an, Islamic history sources, some academic studies on the subject, sources of kalam and related articles in the Encyclopedia of Islam. Our thesis has mostly been done by using descriptive and comparison methods. Our study has been supported by scientific data by making determinations about supporters and opposing views.