19. yüzyıl çağdaş resim sanatında iç mekan kavramı
The concept of interior in 19th century contemporary painting
  1. Tez No: 704511
  2. Yazar: KÜBRA TURHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YAZKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Çağdaş, İç Mekan, Mekan, Resim, Yanılsama, 19th Century, Contemporary, Illusion, Interior, Painting, Space
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tarihsel süreç içerisinde resim sanatı birçok konuyu ele almıştır. Bu konulardan birisi de iç mekân kavramıdır. Resim sanatında iç mekan kavramı, 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar belirli ressam ve akımlarca incelenmesi gerçekleşmiştir. Bu doğrultuda 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar oluşturulan eserlerin, sadece“iç mekan”değerlendirmeleri ve incelemelerine yer verilmiştir. Resim sanatı akımlarında bulunan eserlerin, o dönemin yaşayışı ve iç mekan algısını yansıttığı görülmüş, eserler bu bağlamda incelenmiştir. İç mekanda kullanılan perspektifin resme kattığı derinlik algısının her ressamda farklılık gösterdiği görülmüştür. Resimlerde kullanılan eşyalar, her eserde farklı bir bakış açısı, plastik ve imge değerlendirmeleri sunmaktadır. Çeşitli sanat akımları kapsamında iç mekan kavramı farklı ele alınmıştır. sadece. Bu araştırmada sadece“iç mekan”ı vurgulayan sanat akımları ve sanatçılar ele alınmıştır. Bu süreç 19. Yüzyıl Avrupa resim sanatı ile sınırlandırılmıştır. İç mekan resimleri yapan Avrupa ressamlarının eserleriyle örneklendirilip, resimde iç mekan algısının değişimi veya gelişimi üzerinde durulmuştur. Dönemin kültürel, sosyal ve ekonomik açıdan ele alınması konunun irdelenmesi açısından önemli görülmüştür. Bu yüzden 19. Yüzyılda yer alan akımlar ve akımları temsil eden sanatçılar ele alınmıştır. Bu dönemde çalışılan eserlerin, 18. Yüzyıldan süregelen mimari çalışmalardan etkilendiği saptanmıştır. Bu yüzden, 18. Yüzyıl akımları içerisinde, mimaride dekoratif anlamda etkili olan Rokoko tarzının 19. Yüzyılda da etkisinin devam ettiği görülmüştür. 19. Yüzyıl sanatçılarının ortaya koyduğu eserlerin yanılsama kavramıyla bağlantılı eserler olduğu saptanmış,“yanılsama”konusunun iç mekan bağlamında incelenmesi gerekli görülmüştür. Tezin sonunda, tüm bu tespitlerin ışığında araştırmacının özgün sanat eserlerine yanılsama konusuna, iç mekan bağlamında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the historical process, the art of painting has dealt with many subjects. One of those issues is the concept of interior space. The concept of interior space in the art of painting has been examined by certain painters and movements, and movements from 19th century to the 20th century. In this direction, only the“interior”evaluations and examinations of the works which were created from the 19th to the 20th century are included. It has been seen that the works in the art movements reflect the living and interior space perception of that period, and the works have been examined in this context. It has been observed that the depth of the perspective which was used in the interior space shows differences in each painter. The items used in the paintings offer a different perspective, plastic and image evaluations in each work. The concept of interior space has been handled differently within the scope of various art movements. In this research, only the art movements and artists emphasizing the“interior”are discussed. This process is limited to 19th century European painting. It is emphasized the change or development of the perception of interior space in painting by examples of the works of European painters who paint interiors. The cultural, social and economic aspects of the period have been considered important in terms of examining the subject. For this reason, the movements in the 19th century and the artists representing the movements are discussed. It has been determined that the works studied in this period were influenced by the ongoing architectural studies from the 18th century. Therefore, it has been observed that , among the movements of the 18th century, the Rococo style, which was effective in the decorative sense in architecture , continued in the 19th century. It has been determined that the works of 19th century artists are related to the concept of illusion, and it is deemed necessary to examine the subject of“illusion”in the context of interior space. At the end of the thesis, in the light of all these determinations, the subject of illusion of the researcher's original works of art is included in the context of interior space.