Ortaokul öğrencilerinin kamu yararı değerine ilişkin görüşleri
Opinions of secondary students on the value of public benefit
  1. Tez No: 704510
  2. Yazar: SAMED AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Değer, Vatandaşlık, Kamu Yararı, Social Studies, Value, Citizenship, Public İnterest
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sosyal bilgiler dersinin ortaya çıkışında kıta Amerika'sına farklı coğrafyalardan yapılan göçler sonucunda çok unsurlu toplumu ortak değerler etrafında birleştirme amacı olmuştur. Sosyal Bilgiler 2018 öğretim programı incelendiğinde Etkin Vatandaşlık öğrenme alanına yer verilmiştir. Bu öğrenme alanının 2005'deki Güç Yönetim ve Toplum ile Gruplar Kurumlar ve Sosyal Örgütler öğrenme alanının yerine geldiğini görmekteyiz. Ülkemizde daha çok hukuk ve siyaset bilimi alanında kullanılan kamu yararı kavramı ABD, Yeni Zelanda gibi ülkelerin Sosyal Bilgiler Öğretim programında bir değer olarak görmekteyiz. Betimsel tarama modellenen çalışmada öğrencilerin kamu yararına karşı görüşlerini alabilmek amacı ile 12 sorudan oluşan bir form oluşturulmuştur. Tokat ili Erbaa ilçesinde bulunan okulda yapılan uygulama 50 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin vermiş oldukları cevaplar içerik analizi yöntemi kullanarak titizlikle analiz edilmiştir. Öğrencilerin kamu, kamu yararı gibi kavramları bilmediği toplumsal ihtiyaçların aslında kendi ihtiyaçları, toplumun çıkarlarının aslında kendi çıkarları olduğunu bilmedikleri görüşmüştür. Sonuç olarak Sosyal Bilgiler dersinde öğrencilere aktarılacak kamu yararı değerine ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the emergence of the social studies course, it was aimed to unite the multi-component society around common values as a result of migrations from different geographies to continental America. When the Social Studies 2018 curriculum is examined, the learning area of Active Citizenship is included. We see this learning area superseding the Power Management and Society and Groups Institutions and Social Organizations learning area in 2005. We see the concept of public interest, which is mostly used in the field of law and political science in our country, as a value in the Social Studies Curriculum of countries such as the USA and New Zealand. In the study, which was modeled as a descriptive survey, a form consisting of 12 questions was created in order to get the opinions of the students against the public interest. 50 students participated in the application in the school located in Erbaa district of Tokat province. The answers given by the students were meticulously analyzed using the content analysis method. It was seen that the students did not know the concepts such as public and public interest, and they did not know that the social needs were actually their own needs, and that the interests of the society were actually their own interests. As a result, it has been understood that there is a need for public benefit value to be transferred to the students in the Social Studies course.