Acil servise kafa travması nedeniyle başvuran çocuklarda klinik bulgu ve kranial görüntüleme ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between clinical findings and cranial imaging in children admitted to the emergency department with head trauma
  1. Tez No: 704531
  2. Yazar: BURAK AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN, DR. BURAK DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, kafa, travma, tomografi, Child, head, trauma, tomography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda, acil servise kafa travması ile başvuran pediatrik hastaların travma mekanizmalarını, klinik durumlarını, fizik muayene bulgularını ve bilgisayarlı tomografi sonuçlarını; hastaların yatış/tabuculuk ve sağkalım sonuçları eşliğinde retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Metotlar: Acil servise 01.01.2019 – 31.12.2020 tarihleri arasında, izole kafa travması nedeniyle başvuran 0-18 yaş aralığındaki 400 hasta dahil edildi. Bunların 200'ü (%50) kız, ortalama yaş 6.87±4.96 yıldı (dağılım, 0-17 yaş). Hastaların demografik özellikleri, travma mekanizmaları, semptomları, klinik bulguları, tomografi bulguları, yatış, taburculuk durumları ve sağkalımları kaydedilerek değerlendirildi. Bulgular: Düşme vakaları 260 (%65) hastada olmak üzere en sıktı. En sık baş ağrısı şikayeti 99 (%24.8) hastada izlenirken, 49 (%12.5) hastada bulantı kusma mevcuttu (p=0.001). Hastaların 179 (%44.8)'unda herhangi bir klinik bulguya rastlanmazken, olgular içerisinde sık görülen bulgular arasında sırasıyla 84 (%21) yumuşak doku şişliği, 39 (%9.8) cilt kesisi izlendi (p=0.001) Şikayeti olmayan 137 (%34.3) hastanın, bulantı kusması olan 49 (%12.3) hastanın 45 (%11.3)'inin BT görüntülemesi vardı (p=0.001). BT görüntülemesi yapılan 235 (%58.8) hasta acil servisten taburcu edildi. Servise yatan 23 (%5.7) hastanın, yoğun bakıma yatan 4 (%1) hastanın BT'sinde lezyon izlendi (p=0.001). BT bulguları ile sağkalım arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi (p=0.001). Sonuç: Kafa travmalarında, hastaların şikayet, fizik muayene bulguları ve klinik tabloları oldukça değişken olup, tomografi görüntülemesi için net bir algoritma sunamamaktadır. Bunu standardize etmek için hekimler ve sağlık kuruluşları arasında belirli kriterler oluşturmak amacıyla çok sayıda ve çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to retrospectively evaluate the trauma mechanism, clinical findings, physical examination findings, and computed tomography results in pediatric patients admitted to the emergency department with head trauma, accompanied by hospitalization/discharge and survival outcomes. Materials and Methods: 400 patients, aged 0-18 years, who applied to the emergency department due to isolated head trauma between 01.01.2019 and 31.12.2020 were included. Of these, 200 (50%) were girls, with a mean age of 6.87±4.96 years (range, 0-17 years). Demographic characteristics, trauma mechanisms, symptoms, clinical findings, tomography findings, hospitalization, discharge status and survival of the patients were recorded and evaluated. Results: Falls were the most common, with 260 (65%) patients. Headache was the most common complaint in 99 (24.8%) patients, while 49 (12.5%) patients had nausea and vomiting (p=0.001). While no clinical findings were observed in 179 (44.8%) of the patients, 84 (21%) soft tissue swelling and 39 (9.8%) skin incisions were observed among the common findings, respectively (p=0.001). 137 (34.3%) patients without complaints and 49 (12.3%) patients with nausea and vomiting had CT imaging (p=0.001). 235 (58.8%) patients who underwent CT imaging were discharged from the emergency department. A lesion was observed in the CT of 23 (5.7%) patients hospitalized in the neurosurgery ward and 4 (1%) patients hospitalized in the intensive care unit (p=0.001). A significant correlation was found between CT findings and survival (p=0.001). Conclusion: Complaints, physical examination findings and clinical presentations of patients in head traumas are highly variable and shall not provide a clear algorithm for tomography imaging. Therefore, a large number of multicenter prospective studies are needed to establish standardized criterias among physicians and health institutions.