Hafif kafa travmalı çocuklarda bilgisayarlı tomografi gerekliliğinin PECARN, CATCH, CHALICE ölçeklerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of computed tomography requirement in children with mild head trauma according to PECARN, CATCH, CHALICE scales
  1. Tez No: 757637
  2. Yazar: NİMET ŞAŞMAZ NURDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CATCH, CHALICE, Çocuk, Hafif, Kafa travması, PECARN, CATCH, CHALICE, Child, Mild, Head injury, PECARN
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızda en sık kullanılan tanısal karar verme ölçeklerinden olan PECARN, CATCH ve CHALICE ölçekleri karşılaştırılarak bilgisayarlı tomografi uygulanacak hastaların seçiminde ve klinik olarak önemli travmatik beyin hasarı, nörolojik müdahale gereksinimi ve klinik olarak önemli intrakraniyal yaralanmayı öngörmede daha güçlü tanısal doğruluğa sahip ölçeğin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında Ocak 2016 ve Aralık 2020 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne getirilen 520 kafa travmalı çocuğun verileri derlendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, kafa travması etiyolojisi, başvuru semptomları, Glasgow koma puanları, uygulanan bilgisayarlı tomografiye ait veriler, hastalardan elde edilen PECARN, CATCH ve CHALICE ölçeklerinin sonuçları ve hastaların acil servis başvuru sonlanımına ait veriler kaydedildi. Hastaların verilerine hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) ve arşiv dosyaları vasıtası ile ulaşıldı ve veri formuna kaydedildi. PECARN, CATCH ve CHALICE ölçek sonuçları, bilgisayarlı tomografi bulguları ve hastaların acil servis sonlanım verileri birbirleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Kafa travması olan çocukların %64'ünü erkek cinsiyetteki çocuklar oluşturmaktaydı. Hastaların %16,9'u 2 yaş altında, %53,3'ü 2-10 yaş arasında ve %29,8'i 10 yaş üstünde idi. Hastaların %17,1'inde kraniyal bilgisayarlı tomografi bulgusu olduğu saptandı. En sık gözlenen bulgular sırasıyla %9,4 ile subgaleal hematom, %5 ile kafatası kırığı ve %1,2 ile intraventriküler kanama idi. Travmatik beyin hasarını öngörmek amacıyla kullanılan ölçeklerden PECARN ile hastaların %90,4'üne, CATCH ile %75,2'sine ve CHALICE ile %58,7'sine endikasyon konulduğu gözlendi. PECARN ölçeğine göre tomografi endikasyonu konulmayan hastaların %6'sında bulgu varlığı saptandı. PECARN ile endikasyon konulan hastaların %19,1'inde tomografi bulgusu olduğu saptandı. Tomografi endikasyonu konulmayan hastalardan hiçbirinin hastaneye yatırılmadığı ve hiçbirine nöroşirürjik girişim uygulanmadığı saptandı. PECARN ölçeğinin tomografi bulgusu açısından pozitif prediktif değeri %19,1 iken negatif prediktif değeri %94 idi. CATCH ölçeğine göre tomografi endikasyonu konulmayan hastaların %10,1'inde bulgu varlığı saptandı. CATCH ile endikasyon konulan hastaların %20,5'inde tomografi bulgusu olduğu tespit edildi. Tomografi endikasyonu konulmayan hastaların %0,8'inin hastaneye yatırıldığı ve hiçbirine nöroşirürjik girişim uygulanmadığı saptandı. CATCH ölçeğinin tomografi bulgusu açısından pozitif prediktif değeri %20,5 iken negatif prediktif değeri %89,9 idi. CHALICE ölçeğine göre tomografi endikasyonu konulmayan hastaların %11,6'sında bulgu varlığı saptandı. CHALICE ile endikasyon konulan hastaların %22,3'ünde tomografi bulgusu olduğu saptandı. Tomografi endikasyonu konulmayan hastaların %2,3'ünün hastaneye yatırıldığı ve hiçbirine nöroşirürjik girişim uygulanmadığı saptandı. CHALICE ölçeğinin tomografi bulgusu açısından pozitif prediktif değeri %22,3 iken negatif prediktif değeri %88,4 idi. Sonuç: Çalışmamız sonucunda PECARN, CATCH ve CHALICE ölçeklerinin kafa travması nedeniyle acil servislere başvuran çocuk hastalarda bilgisayarlı tomografi uygulama kararı verme konusunda yeterli olduğu görüldü. Ancak bu ölçekler ile bilgisayarlı tomografi uygulama konusunda dışlanan hastaların nadir de olsa travmatik beyin hasarına sahip olabileceği akılda tutularak bu hastalar klinik tecrübe ile bir kez daha değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, the PECARN, CATCH, and CHALICE scales, which are the most commonly used diagnostic decision-making scales, were compared and it was aimed to determine the scale with stronger diagnostic accuracy in the selection of patients who will undergo computed tomography and in predicting clinically significant traumatic brain injury, the need for neurological intervention, and clinically significant intracranial injury. Material and Method: Within the scope of the study, the data of 520 children with head trauma brought to Çukurova University Medical Faculty Hospital Pediatric Emergency Service between January 2016 and December 2020 were compiled. The demographic data of the patients included in the study, head trauma etiology, admission symptoms, Glasgow coma scores, data on computed tomography, results of the PECARN, CATCH and CHALICE scales obtained from the patients, and the results of the patients' admission to the emergency department were recorded. The data of the patients were accessed through the hospital information management system (HIMS) and archive files and recorded in the data form. PECARN, CATCH and CHALICE scale results, computed tomography findings and emergency department outcome data of the patients were compared with each other. Results: Sixty-four percent of children with head trauma were male. Sixteen point nine percent of the patients were under 2 years old, 53.3% were between 2-10 years old and 29.8% were over 10 years old. Cranial computed tomography findings were found in 17.1% of the patients. The most common findings were subgaleal hematoma with 9.4%, skull fracture with 5% and intraventricular hemorrhage with 1.2%, respectively. It was observed that 90.4% of the patients with PECARN, 75.2% with CATCH, and 58.7% with CHALICE, which are among the scales used to predict traumatic brain injury, were indicated. Findings were detected in 6% of the patients who were not indicated for tomography according to the PECARN scale. It was found that 19.1% of the patients who were indicated with PECARN had tomography findings. It was determined that none of the patients who did not have a tomography indication were hospitalized and no neurosurgical intervention was applied to any of them. The positive predictive value of the PECARN scale in terms of tomography finding was 19.1% and the negative predictive value was 94%. Findings were detected in 10.1% of patients who did not have a tomography indication according to the CATCH scale. It was determined that 20.5% of the patients who were indicated with CATCH had tomography findings. It was determined that 0.8% of the patients who did not have a tomography indication were hospitalized and none of them underwent neurosurgical intervention. The positive predictive value of the CATCH scale in terms of tomography finding was 20.5% and the negative predictive value was 89.9%. Findings were detected in 11.6% of the patients who did not have a tomography indication according to the CHALICE scale. It was found that 22.3% of the patients who were indicated with CHALICE had tomography findings. It was determined that 2.3% of the patients who did not have a tomography indication were hospitalized and none of them underwent neurosurgical intervention. The positive predictive value of the CHALICE scale in terms of tomography finding was 22.3% and the negative predictive value was 88.4%. Conclusion: As a result of our study, it was seen that the PECARN, CATCH and CHALICE scales were sufficient to make the decision to apply computed tomography in pediatric patients admitted to the emergency services due to head trauma. However, keeping in mind that patients who are excluded in the application of computed tomography with these scales, although rare, may have traumatic brain injury, these patients should be evaluated once again with clinical experience.