1980-2000 arası Türkiye'de sosyolojinin gündemleri ve oluşum dinamikleri
Discussions and formation dynamics of sociology in Turkey between 1980–2000
  1. Tez No: 704550
  2. Yazar: MUHAMMED SALİM DANIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türk sosyolojisi, kent, gecekondu, din, siyaset, sivil toplum, Turkish sociology, urbanization, gecekondu, religion, politics, civil society
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Türkiye'de sosyolojinin bir asırdan fazla geçmişi bulunmaktadır. Bu süreç içinde Türkiye'de sosyoloji, siyasetle iç içe bir durum sergilemiştir. Bu durum sebebiyle Türkiye'de sosyolojinin, siyasi süreçlere bağlı olarak kaderini tayin eden belli başlı dönemler bulunmaktadır. Bu dönemlerden birisi de 1980 sonrası dönemdir. Bu çalışmada, 1980 – 2000 yılları arası siyasi, toplumsal ve ekonomik alanda yaşanan değişim ve sosyal bilimlerde yaşanan dönüşüm bağlamında, Türkiye'de sosyoloji çalışmalarının değişen temaları ele alınmaktadır. 1980 sonrası Türkiye'de sosyolojinin gündemini oluşturan temaların, Türkiye ve dünya ekseninde ortaya çıkan değişim dinamikleri çerçevesinde ele alınması amaçlamaktadır. Çalışmada 1980 – 2000 yılları arasında, Türkiye'de sosyoloji alanında verilen eserler ve bu eserlerin hangi konular üzerinde yoğunlaştığı incelenmektedir. 1980 – 2000 arası dönem 12 Eylül askeri darbesi, Türkiye'de yaşanan liberal dönüşüm, dünya ile entegrasyon çabaları ve dönüşüm söylemleri, 1990'ların siyasi istikrarsızlığı ve 28 Şubat postmodern darbesi gibi önemli olay ve süreçleri kapsamaktadır. Aynı zamanda küreselleşme, postmodernizm, ulus devletlerin çözülmesi, Sovyet bloğunun yıkılması gibi etkenlerle birlikte Avrupa ve Amerika'da,sosyal bilimlerde yaşanan gelişmeler de bu dönemde etkisini gösteren diğer dinamiklerdir. Bu değişim dinamikleri içinde 1980 – 2000 yılları arasında kent, gecekondu, kadın çalışmaları, aile, din, siyaset, sivil toplum, milliyetçilik, etnisite ve kimlik temalarının yoğun bir şekilde çalışıldığı görülmektedir. Böylece dünya tarihinin yeni bir binyıla (2000'li yıllar) dönüşüm arifesinde Türkiye'de sosyolojinin gündemleri, konuları ve tartışma alanları kristalize edilerek ortaya konulmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
The history of Sociology in Turkey goes back to more than a century. This Turkish sociological process has intertwined with politics. Accordingly, it has particular periods that have been dependent on political relations. The era of post-1980 is one of them. This study discusses varying themes of sociological studies in Turkey in the context of transformations in politics, economy and society and changes in social sciences. It is aimed to deal with the major themes within the scope of drivers of change around Turkey and the world. The study looks into the sociological works and their focusing issues between 1980-2000 years. This era embraces 1980 coup d'état, liberalization processes, integration to the global and alternation discourses, political instability of 1990s and February 28 post-modern coup in Turkey. Meanwhile, there are other drivers of this process that globalization, post-modernism, disorganization of nation-states, subversion of Soviet Union and changes in social sciences in European and American countries. In these factors are often studied that urbanization, gecekondu, women's studies, family, religion, civil society, politic, nationalism, ethnicity and identity between 1980 and 2000. Thus, on the eve of the transformation of world history into a new millennium, the agendas, topics and discussion areas of sociology in Turkey will be crystallized and revealed.