Urartu çivi yazılı belgelerinde savaş ve propaganda metinleri ve değerlendirilmesi
War and propaganda texts and their evaluation in Urartian cuneiform documents
- Tez No: 704557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ GÜNAŞDI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ön Asya, Urartu, Yazıt, Propaganda, Metot, Strateji, Front Asia, Urartian, Inscription, Propaganda, Method, Strategy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Ön Asya coğrafyası Eski Çağlardan günümüze güç odaklarının tesiri altında kalmış bir yerdir. Burası başta siyasi, askeri ve ekonomik olmak üzere birçok alanda mücadelelerin meydana geldiği ve bu mücadelelerde üstün gelmek adına birbirinde farklı stratejilerin uygulandığı bir coğrafyadır. MÖ I. binde Ön Asya'da kendini ön plana çıkaran siyasi güçlerden biri Urartu Devleti'dir. Urartu, dönemin önde gelen siyasi güçlerinden Asur başta olmak üzere birçok siyasi oluşumla mücadele içerisinde olmuştur. Bu mücadelenin bir yönü özellikle halk üzerinde tesiri yüksek olan yazılı, sözlü ve görsel teknikler yoluyla yapılmıştır. Günümüz bilim insanları tarafından terimsel karşılığı olarak“Propaganda”şeklinde adlandırılan bu yöntemler, devrin önde gelen siyasi güçleri tarafından toplumu istedikleri yönde kanalize etmek için bir araç olarak kullanılmıştır. Urartu kralları başa geçtikten hemen sonra iktidarlarını güçlü bir zemine oturtmak ve topluma istedikleri gibi yön vermek istemişlerdir. Bunu yaparken de başta yazıtlar olmak üzere, rölyefleri, mimari yapıları, ziyafetleri, kutlamaları, törenleri bir araç olarak kullanmışlardır. Bunların içinde kuşkusuz kazanılan zaferlerin, tanrılara adanan adakların, mimari yapıların anlatıldığı yazıtların ayrı bir önemi vardır. Çünkü yazıtlar hem çağımız Eski Çağ araştırmacıları için zengin bilgi akışı sağlamakta hem de dönemin kralları için fikirlerini topluma aktarmada etkin bir araç olarak kullanılmaktadır. Urartu kralları hükmettikleri coğrafyada yegâne söz sahibi olduklarını göstermek adına siyasi ve dini gücü kendi potalarında toplamışlardır. Bu bakımdan yazıtlarda iletilmek istenen mesajın türüne göre kullanılan dil incelendiğinde siyasi ve dini merkezli olup propaganda yönlü olduğu görülür. Araştırmamızda Urartu krallarının yazıtlarda kullandığı dil ve anlamsal içeriği propaganda açısından incelenmiştir. Dönemin siyasi ve dini düzeni ile toplumlar arası ilişkilerine ışık tutan Urartu çivi yazılı belgeleri, günümüzde terimsel karşılıkları olan propaganda ve türleri açısından ele alınmıştır. Propagandanın günümüzde olduğu gibi geçmişte de siyasi yapılar ve bu siyasi yapıların kontrol etmek istediği toplumlar üzerinde etkisinin ne kadar ciddi boyutta olduğu ortaya konmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Front Asian geography is a place that has been under the influence of power centers since ancient times. This is a geography where struggles take place in many areas, primarily political, military and economic, and where different strategies are applied in order to prevail in these struggles. One of the political forces that brought themselves to the fore in the B. C. 1st thousandth in Asia Minor is the Urartu State. Urartu struggled with many political formations, especially Assyria, one of the leading political powers of the period. One aspect of this struggle was made through written, verbal and visual techniques that had a high impact on the public. These methods, which are termed as“Propaganda”by today's scientists, were used by the leading political forces of the era as a tool to channel society in the direction they wanted. Immediately after the Urartian kings came to power, they wanted to place their power on a strong ground and to direct the society as they wanted. In doing so, they used primarily inscriptions, reliefs, architectural structures, banquets, celebrations, and ceremonies as a tool. Among them, the inscriptions in which the victories won, the dedication to the gods and the architectural structures are described have a special importance. This is because the inscriptions are used both as a rich flow of information for the ancient age researchers and as an effective tool for the kings of the period to convey their ideas to the society. The Urartian kings gathered political and religious power in their own ladles in order to show that they had the only say in the geography they ruled. In this respect, when the language used in the inscriptions according to the type of message to be conveyed is examined, it is seen that it is politically and religiously centered and propaganda oriented. In our research, the language and semantic content used by the Urartian kings in the inscriptions were examined in terms of propaganda. Urartian cuneiform documents, which shed light on the political and religious order of the period and the relations between societies, are discussed in terms of propaganda and its types, which are their terminology today. It was aimed to reveal how serious the impact of propaganda has on political structures and the societies that these political structures want to control in the past, as it is today.