Travma sonrası gelişen üst ve orta torakal vertebra fraktürlerinin değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma.
Evaluation of upper and middle thoracal vertebrafractures developed after trauma: Retrospectiveresearch.
  1. Tez No: 704648
  2. Yazar: LOKMAN KIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ USAME RAKİP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Torakal vertebra, Fraktür, AO Spine, TLICS sınıflaması, Kifotik açı, Thoracic vertebra, Fracture, AO Spine, TLICS classification, Kyphotic angle
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: Bu çalışmamız Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniğinde Ocak 2012-Aralık 2020 tarihleri arasında travma sonrası üst ve orta torakal vertebra kırığı gelişen 238 hasta değerlendirilerek yapılmıştır. Amaç: Hastanemize travma nedeniyle başvuran, üst ve orta torakal vertebra fraktürü tesbit edilen, medikal veya cerrahi tedavi uygulanan olguların; retrospektif olarak yaş, cinsiyet, yaralanma nedeni, nörolojik durumu, kırık seviyesi ve sınıflandırma yöntemlerine göre kırık tipi belirlemek, sonuçlarımızı literatürle karşılaştırmak ve tartışmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniğinde Ocak 2012-Aralık 2020 tarihleri arasında travma sonrası üst ve orta torakal vertebra kırığı gelişen 238 hasta dahil edilmiştir. Hastaların hastaneye başvurduklarında çekilen Direkt Grafi, Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG) sonucunda her bir hastaya ayrı ayrı sınıflandırma yapılmıştır. Çalışma istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Tartışma: Tüm toplumlarda teknolojinin ve sosyoekonomik düzeyin gelişmesi ile doğru orantılı olarak torakal travma oranı giderek artmaktadır. Üst ve alt torakal vertebra kırıklarında kifotik açılanma çok önemli bir yere sahiptir. Günümüzde en kullanışlı sınıflandırma ATLICS sınıflandırması olup sonuçlarımız bu durumu desteklemektedir. Fakat yine de yetersiz kaldığı birçok nokta mevcuttur. Sonuç: Cerrahi karar verme noktasında preop ve postop kifotik açının da değerlendirilmesi elzemdir. Mevcut sınıflandırmalar içine kifotik açının da eklenmesi konusunda daha fazla çalışma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Entrance: This research was conducted by evaluating 238 patients who developed upper and middle thoracic vertebral fractures after trauma between January 2012 and December 2020 in Afyonkarahisar Health Sciences University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Objective: Of the cases who applied to our hospital due to trauma, had upper and middle thoracic vertebral fractures, and had medical or surgical treatment; To determine the fracture type according to age, gender, cause of injury, neurological status, fracture level and classification methods retrospectively, to compare and discuss our results with the literature. Material and Method: In this study, 238 patients who developed post-traumatic upper and middle thoracic vertebral fractures in Afyonkarahisar Health Sciences University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery between January 2012 and December 2020 were included. As a result of Direct X-ray, Computed Tomography (CT) and Magnetic Resonance Imaging (MRI) taken when the patients applied to the hospital, each patient was classified separately. The study was evaluated statistically. Discussion: The rate of thoracic trauma is increasing in direct proportion to the development of technology and socioeconomic level in all societies. Kyphotic angulation has a very important place in upper and lower thoracic vertebral fractures. Currently, the most useful classification is the ATLICS classification, and our results support this situation. However, there are still many points where it falls short. Conclusion: It is essential to evaluate the preoperative and postoperative kyphotic angle at the point of surgical decision making. More work should be done to add kyphotic angle to existing classifications.