Siber güvenlik açısından siber saldırı senaryolarının incelenmesi
Investigation of cyber attack scenarios in cyber security
- Tez No: 704658
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: siber, saldırı, güvenlik, maddi, teknoloji, cyber, attack, security, material, technology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1091
Özet
Çağımız artık teknolojinin rüzgarın yönüne geliĢtirilmesinden çok insan için teknolojinin geliĢtrilmesi bu sayede günlük yaĢamı ve iĢ hayatını kolaylaĢtırma odaklı hale gelmiĢtir. Ġnsan hayatını kolaylaĢtıran teknolojik temelli geliĢmeler onca olumlu katkısının yanında ciddi güvenlik kaygılarınıda beraberinde getirmiĢtir. Siber saldırı adını verdiğimiz bu yeni kavram ve doğurduğu sonuçlar tezimizin inĢaasının temelini oluĢturmuĢtur. Yapılan siber saldırıların insana, devletlere, Ģirketlere verdiği ekomik kayıplar ve psikolojik etkileri tezimizde irdelenmiĢtir. Artık hayatımızda yediden yetmiĢe herkesin kullandığı teklojik aletler ile kiĢisel bilgi ve belgelerin nasıl kolaylıkla el değiĢtirebildiği ve bunların sonuçlarının kiĢi ve kurumları maddi ve manevi açıdan ne kadar sarsıcı sonuçlar doğurabildiği gerçek ve sanal siber saldırı senaryoları ile gözler önüne serilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today‟s world, the goal of technology has shifted in order to meet people‟s needs, thus paving the way for a better and qualified life for humankind. As well as this led to positive technology-based advances that make our life easier, it also brought along cybersecurity concerns. This new concept that we called“cyber attack”and its consequences make the base of this thesis. In this paper, economic losses and psychological effects of syber attacks on people, governments and businesses are discussed. With real and virtual cyber attack scenarios, it is aimed to reveal how the technological tools used by everybody around the world can easily change hands and how they can result in disastrous material and moral consequences for individuals and businesses.