Dansçılarda bazı metabolik ve kardiovasküler cevapların telemetrik yöntemle izlenmesi
Metabolic and cardiovascular responses in dancers using telemetric methods
- Tez No: 70472
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: maximal oxygen consumption, dance, telemery, modern dancers, body composition
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Türk modern dansçılarının maksimal oksijen tüketimi (V02max) ve dans sırasındaki metabolik ve kardiorespiratuar cevaplarının araştırıldığı bu çalışmamız, Ankara Devlet Opera Balesi Modern Dans Topluğu'nun 15 dansçısı (9 kadın, 6 erkek) üzerinde yapılmıştır. Olgularımıza koşubandında Bruce Protokolü uygulanarak egzersiz testi yapılırken, taşınabilir bir sistem olan K4 telemetresi ile V02max maksimal kalp hızı (KAHmax),respiratuar değişim oranı( R ) kaydedilmiştir. Ayrıca elektrokardiografileri (EKG) çekilerek, kan basıncı kaydedilmiş ve double product ve MET değerleri hesaplanmıştır. Olguların prova salonunda daha önce sergiledikleri dans gösterilerinden alıntılar yapılarak, oluşturulmuş 4 dk'lık bir dans serisi sırasında yine telemetrik sistemle tüketilen oksijen miktarı (V02), KAHmax, R değerleri kaydedilmiştir. Ayrıca antropometrik ölçümlerden deri kıvrımı (skinfold) ve çevre ölçümleri yapılarak, vücut kompozisyonları belirlenmiş ve literatür ile karşılaştırılmıştır. Olguların V02max ve V02 ölçüm sonuçları karşılaştırıldığında anlamlı olarak fark bulunamamıştır (p>0.05). KAHmax ölçüm sonuçları dans sırasında anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p0.05), dans sırasındaki R değeri kadınlarda anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç olarak modern dansçılar dans ederken maksimal kapasitelerine yakın bir enerji harcamaktadırlar. Kadınlarda erkeklerle aynı fizyolojik yüklenmelere maruz kalmışlardır. Anahtar Kelimeler :. maksimal oksijen tüketimi, dans, telemetri, modem dansçılar, vücut kompozisyonu. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our related study through which the relationship between the maximal energy consumption (V02max) and the metabolic & cardiorespiratory responses during dancing of the Turkish modern dancers had been investigated, have been done over 15 dancers (9 female, 6 male) of Ankara state Opera Ballet Modern Dance Community. V02 max, maximal heart rate (KAHmax), respiratory change rate ( R )had been recorded through maximal exercise test (Bruce protocol) and by means of a potable telemetry system, K4. In addition electrocardiographs, blood pressure, heart rate, double product and MET values were recorded. The values of the amount of oxygen consumption (VO2), KAHmax, R were recorded in the rehearsal hall again with a telemetry system, during series of dance of 4 minutes which was composed of some parts from the previous dance shows of the dancers. In addition, by making skinfold and circumference measurements from antropometric measurement, body composition had been determined and compared with the literature. A significantly difference couldn't have been found by comparing the V02max and V02 measurement results (p>0.05). KAHmax measurement result during dancing had been found significantly low (p0.05), while the R value of female dancers during dancing had been found significantly low. As a result, modern dancers consume an energy very near to their maximal capasities during dancing. Females were subjected to the same physiologic loading with the males.