Pathological eating attitudes and their predictors among Turkish adolescents: Dancers vs non dancers
Ergenlerde patalojik yeme tutumları ve yordayan değişkenler: Dansçılar ve dansçı olmayanlar
  1. Tez No: 93942
  2. Yazar: MELTEM ANAFARTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Patolojik Yeme Tutumu, Vücut Kitle Endeksi, Benlik imajı, Kilo ile İlgili Baskı, Aile Yapısı, Pathological Eating Attitudes, Body Mass Index, Self-Concept, Pressure Regarding Weight Status, Family Structure
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz ERGENLERDE PATALOJİK YEME TUTUMLARI VE YORDAYAN DEĞİŞKENLER: DANSÇILAR VE DANSÇI OLMAYANLAR Anafarta, Meltem Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan Eker Kasım 2000, 131 Sayfa Bu çalışmanın ana amacı Türk genç kızlarında patalojik yeme tutumlarını belirleyen faktörlerin incelenmesidir. Bu doğrultuda ilk olarak farklı düzeylerde bale ile ilgilenen 3 grup ergenin vücut kitle endeksleri, yeme-diyet tutum ve alışkanlıkları ve kilo ile ilgili algıladıkları baskı açılarından farklılıkları araştırılmıştır. İkinci olarak, patolojik yeme tutumunu yordayan faktörler ve bunların gruplararası örüntü farklılıkları çalışılmıştır. Bu çalışmadaki yordayan faktörler; vücut kitle endeksi ile beraber benlik imajı, yakın çevreden algılanan kilo ile ilgili baskı ve aile yapısıdır. Toplam olarak çalışmaya 12-18 yaşları arasında 193 genç kız katılmıştır. Bu gençlerden, yaş ortalaması 14.85 olan 47 si' Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Bölümü öğrencileridir. Yaş ortalaması 14.14 olan ikinci grup ise bale kursu öğrencilerinden oluşmaktadır. Son grup olarak dansçı olmayan 103 genç kız ise Ankara'daki özel bir ilköğretim okulu ve liseden CİEC YÛKSEKÖCRETIM K.UÜUJL3Î ÖÛÎCDMAKIASY.OM MSffiE^Îvi seçilmiştir. Yaş ortalamaları 14.20 olan bu genç kızlar profesyonel veya amatör olarak bale ile hiç ilgilenmemekte, bale yapmamaktadırlar. Çalışmanın sonuçlarına göre; profesyonel bale öğrencileri diğer iki gruba kıyasla anlamlı olarak daha patolojik yeme tutumları sergilemekte ve kilo verme doğrultusunda özellikle de öğretmenlerinden daha fazla baskı algılamaktadırlar. Ek olarak, profesyonel olmayan balerin genç kızlara kıyasla, daha fazla sayıda profesyonel olan balerin ve balerin olmayan genç kızın kilolarından mutsuz oldukları ve kilo vermeyi planladıkları bulunmuştur. Ardışık çoklu regresyon analizleri çalışmadaki yordayıcı faktörlerin gruplararası farklı örüntüler gösterdiği savını desteklemektedir. Buna göre, profesyonel bale öğrencilerinde yeme patolojisine ailenin katkısı anlamlı bulunmazken, sadece öğretmenin kilo vermesi için balerine yaptığı baskı ve gerçekle ideal kilo arasındaki farklılık anlamlı yordayıcı faktörler olarak bulunmuştur. Bunun aksine, profesyonel olmayan balerinlerle balerin olmayan öğrencilerde patalojik yeme tutumuna ailenin anlamlı katkısının bulunduğu görülmüştür. Çalışmanın sonuçları grup farklılıkları açısından tartışılmış, çalışmanın kısıtlılıkları ortaya konmuş ve uygulamaları ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PATHOLOGICAL EATING ATTITUDES AND ITS' PREDICTORS AMONG TURKISH ADOLESCENTS: DANCERS VS. NON- DANCERS Anafarta, Meltem M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Doğan Eker November 2000, 131 pages The main purpose of the current study was to investigate the determinants of pathological eating attitudes among Turkish female adolescents. Specifically, the present study, investigated the differences in body mass indices, eating and dieting attitudes and habits, and pressure regarding weight status in 3 different groups of adolescents who had different levels of involvement in ballet dance. In adittion, predictors of pathological eating attitudes and their differential patterns among groups were examined. The predictor variables in the present study included self- concept as well as body mass index, perceived pressure regarding weight status from significant others, and family structure. The total sample consisted of 193 female adolescents between the ages of 12-18. Forty seven of them were ballet dance students from Ankara University, Art School with a mean age of 14.85. The second group consisted of 43IV non-professional ballet dance students from private ballet courses with a mean age of 14.14. The last group included 103 non-dancing students recruited from a primary and a high school in Ankara. The mean age was 14.20 and were not involved in ballet dance either professionally or non- professionally. Results revealed that the professional dancers displayed significantly higher levels of pathological eating attitudes and perceived pressure from significant others to lose weight, especially from their ballet dance teachers, more than the other 2 groups of participants. Moreover, it was found that higher percentages of both the Professinal Dancers and the Non-Dancers were dissatisfied with their weight and higher percentage of them were planning to lose weight than the Non-Professional Dancers. Sequential regression analyses supported the presence of differential patterns of predictors among the groups. Familial contribution to pathological eating was found to be non-existent in the professional ballet dancers but teacher pressure to lose weight and the difference between actual and ideal weight status were found to be the only significant predictors. On the contrary, familial contribution to pathological eating was shown to be significant in the non-professional ballet dancers and the non- dancers. The results of the present study were discussed in the light of the group differences, the limitations of the study were pointed out, and possible applications were suggested.