Mihail Nuayme ve el-Arkaş'ın Günlüğü adlı romanı
Michail Naimy and his novel named Mudhakkirat al-Arkash
- Tez No: 704731
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Mehcer Edebiyatı, Mihail Nuayme, el-Arkaş'ın Günlüğü, Modern Arabic Literature, Migration Literature, Michail Naimy, Mudhakkirat al-Arkash
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Mihail Nuayme, 1889-1988 yılları arasında Lübnan, Rusya ve Amerika üçgeninde yaşamış olan bir edebiyatçı ve düşünürdür. Birçok alanda pek çok eser vermiş olan Nuayme özellikle tanrı, insan, reenkarnasyon ve doğa gibi temalar üzerinde durmuştur. Ayrıca mehcer edebiyatının önemli temsilcilerindendir. el-Arkaş'ın Günlüğü adlı romanı esasen Mihail Nuayme'nin hatıralarıdır. Düşünce ve ufku oldukça geniş ve yalnızlıktan haz alan bir insandır o.“Hürriyet”ve“ölüm”gibi bazı kavramlar, onun için büyük değer taşır. İnsanı, bu ve benzeri kavramları düşünmeye sevk eder ve kendisini tekrar değerlendirmek zorunda bırakır. Bu çalışmada Mihail Nuayme'nin hayatı, edebi kişiliği ve fikri yönelimlerini anlattığı el-Arkaş'ın Günlüğü adlı romanı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Michail Naimy is a literary scholar and thinker who lived between 1889-1988 in the triangle of Lebanon, Russia and America. Naimy, who has written many works in many fields, especially focused on themes such as God, man, reincarnation and nature. He is also one of the important representatives of mehcer literature. His novel, Mudhakkirat al-Arkash, is essentially a memoir of Michail Naimy. He is a person whose thoughts and horizons are quite wide and enjoy solitude. Some concepts such as“freedom”and“death”are of great value to him. It urges people to think about these and similar concepts and forces them to re-evaluate themselves. In this study, the novel named Mudhakkirat al-Arkash, in which Michail Naimy's life, literary personality and intellectual orientations are described, is discussed.