Bireysel performans sosyal ağ ilişkisi: Mavi yaka çalışanları üzerine bir araştırma
Relation of the individual performance and the social network: A study about the blue collar class
- Tez No: 704782
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağlar, Sosyal Ağ Analizi ve Bireysel performans, Social Network, Social Network Analysis and Individual Performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sosyal bir varlık olan insan, içerisinde yer aldığı toplumla etkileşim içerisinde diğer insanlarla kurduğu bağları vasıtasıyla etrafını kuşatan ağlardaki konumunu belirlemektedir. Bu bağlantılar bir yandan bireyi kısıtlarken diğer yandan da birçok imkân sunmaktadırlar. Bu noktada sosyal ağ bakış açısı birey yerine bireyler arası ilişkilere odaklanarak gün geçtikçe karmaşık bir hal alan sosyal yaşamın anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Sosyal ağ ilişkilerinin yansıdığı kavramların en önemlilerinden biri performans olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada bireysel performans ile sosyal ağ ilişkisine odaklanılmıştır. Bu kapsamda bütüncül bir yaklaşımla bireysel performans, görev performansı ve bağlamsal performans boyutlarıyla, sosyal ağ ilişkileri de olumlu ağlar, danışma ağları ve olumsuz ağlar boyutlarıyla ele alınmıştır. Sosyal ağ analizi, merkezilik ölçütlerinden derece merkeziliği ve arasındalık merkeziyeti ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Venkataramani ve diğ. (2010) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Araştırmanın verileri amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 27 adet mavi yaka çalışandan toplanmış UCINET 6.0 ve IBM SPSS 25.0 programları ile analiz edilmiştir. Bulgular, çalışanların olumlu sosyal ağları ve danışma ağları derece merkeziyetleriyle bağlamsal performansları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu, olumsuz sosyal ağları derece merkeziyetleriyle bağlamsal performansları arasında da negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca çalışanların olumlu sosyal ağları ve danışma ağları arasındalık merkeziyetleriyle bağlamsal performansları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Araştırma sonucu olumlu sosyal ağların ve danışma ağlarının çalışan performansı üzerinde olumlu bir etki yaptığını, olumsuz sosyal ağların çalışan performansını da olumsuz etkilediğini ve bu kapsamda sosyal ağ ilişkilerinin analiziyle bireysel performansın yönetilmesi gereken bir kavram olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As a social being, people take their own place in the society with the network that they have been in connection. These connections limit the individuals but they offer many opportunities. In that case, social network perspective focuses on the relations between the individuals rather than the individual himself and it benefits to have a deeper and better understanding of the social life that have been getting more complicated with each passing day. One of the most important aspects that reflects the social network relations is obviously performance. This study focuses on the connection between the individual performance and the social network relation. The scope of the study as a holistic approach narrates that the individual performance within the task performance and contextual performance whereas the social network relations take into account with positive network, counseling network and negative network. The study takes the scale from Venkataramani et al. (2010). The research dataset acquired from non-probabilistically sampled 27 blue-collar employees and it is analyzed with UCINET 6.0 and IBM SPSS 25.0 software. The result of the study classifies that the counseling network with the degree centrality of the contextual performance are positive social network whereas the degree centrality of contextual performance itself is a negative social network. Moreover, the study points out that the betweenness centrality of employees' positive network and the contextual performance have a positive relationship. As a conclusion, the research results shows that the positive social network and counseling network increases the employee performance but the identified negative social network aspects decreases the employee performance so that the individual performance should be taken into an account with the analysis of the social network as a whole aspect together.