İletişim bilimi açısından dijital enformatik ve teknoloji okuryazarlığı
Digital informatics and technology literacy in terms of communication science
  1. Tez No: 704786
  2. Yazar: ZÜBEYDE SARAÇOĞLU ÇÖKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim Bilimi, Yeni Medya, Yeni Medya ve Gazetecilik, Bilişim Teknolojileri, Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı, Communication Sciences, New Media, New Media and Journalism, Information Technologies, Information Technology Literacy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Mağara yazıtlarından sözlü anlatıma, kağıttan basılı yayına, bilgisayardan network'e ve nihayet web platform teknolojilerine kadar geçen tarihi sürecin temelinde insanların farklı araçlarla topladığı verileri bilgi olarak diğer insanlara iletme ihtiyacı yatmaktadır. Bu nedenle“İletişim Bilimi”her alanın yapı taşıdır. İletişimin dijitalleşmesi ile bilgi işlem kavramı, bilişim sistemlerinin bir bütününü kapsayacak şekilde evrilmiştir. Günümüzde her alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar bilişim teknolojilerinin tüm bileşenlerini kapsayan otomasyonlarla operasyonel süreçlerini yönetmektedir. Yeni medya tamamen dijital (sayısal) bir alandır ve bilişim sistemlerinin en iyi tasarlanmış örneklerini vermektedir. Artık neredeyse her bir medya üretiminin dijital versiyonu da üretilmektedir. Bu nedenle medya kurumlarının dijital grupları, yeni medya gazetecilerinden teknolojiyi çok iyi derecede kullanmaları ve bilmelerinin yanı sıra yazılımcı ve teknik ekiplerle anlaşabilecek düzeyde bilişim teknolojilerinin kavram ve çerçevesine hakim olmalarını talep etmektedir. Bu çalışma iletişim bilimi alan eğitimi gören lisans ve lisansüstü öğrencilerinin profesyonel çalışma hayatında kariyerlerine katkı sağlayacağı düşünülen bilişim teknolojileri okuryazarlığına dikkat çekmek ve bilişim teknolojileri okuryazarlığının alan eğitimine dahil edilmesi konusunda farkındalık yaratmak amaçlı yapılmıştır. Çalışma, bilişim teknolojilerini sosyal bilimler yaklaşımı ile iletişim bilimi çerçevesinde ele almış olup, bilişim sistemlerini tarihsel ve teknik terminolojisi ile incelemiştir.
Özet (Çeviri)
The need to convey the information collected by humans via various instruments to other humans constitutes the basis of the historical process evolving from cave inscriptions to verbal narratives, from paper to printed publications, from computers to networks, and finally to web platform technologies. Therefore,“Communication Sciences”forms a building block for different fields. With the digitalization of communication, the concept of information processing evolved into a format that embodies information systems as a whole. Institutions and organizations operating in different fields manage their operational processes via automated systems encompassing all constituents of their information technologies. New Media is a completely digital (numeric) field and presents best-designed examples of information systems. Currently, a digital version is produced for almost every single media content. Hence, the digital groups of media organizations expect new media journalists to know and utilize technology at a high level and avail of adequate knowledge about the concept and framework of information technologies to be aligned with technical teams. This study intends to draw attention to information technology literacy believed to contribute to the career of undergraduate and graduate students studying communication sciences in their professional life and create awareness on the inclusion of information technology literacy to the education provided in this field. The study elaborates on information technologies within the scope of communication sciences from a social sciences angle and analyses information systems with relevant historic and technical terminology.