Virginia Satir Modeli odaklı aile danışmanlığının özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin aile işlevselliğine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of Virginia Satir Model focused family consultancy on family functionality of families with special neededchildren
- Tez No: 704793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEDEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile İşlevselliği, Özel Gereksinimli Çocuğa Sahip Aile, Aile Danışmanlığı, Family Functioning, Family with Children with Special Needs, Family Counseling
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel gereksinimli çocuğa sahip olan ailelere uygulanan aile danışmanlığı programının ailelerin aile işlevselliklerine etkisinin olup olmadığını incelemektir. Araştırmaya katılan aileleri tanıyabilmek adına Kişisel Bilgi Formu (KBF) sonrasında aile işlevselliklerini dair veri toplayabilmek için ise Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) uygulanmıştır. Bu araştırmada yarı deneme modeli içerisinde yer alan eşitlenmemiş kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yıllarında İstanbul ili Kadıköy ilçesinde bulunan bir rehabilitasyon merkezinde eğitim görmekte olan özel gereksinimli çocuğa sahip 16 aile ile yapılmıştır. Araştırmanın deney grubunu oluşturan sekiz aileye, haftada bir kez, bir buçuk saat süren, toplamda sekiz oturumdan oluşan Aile Danışmanlığı Programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Deney ve kontrol grubu puanları arasındaki farkın anlamlılığı için Mann Whitney U testi, deney ve kontrol grubunun ön test ve son testleri arasında anlam farklılığı için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Elde edilen verileri incelediğimizde ön test uygulaması sonucunda, iki çalışma grubu arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucu elde edilmiştir. Deney grubuna uygulanan aile programı eğitimi sonrasında ise deney ve kontrol grubunun aile işlevselliklerine yönelik yine aynı zaman diliminde son test uygulaması yapılmıştır. Verilerin analizlerinin ışığında deney grubunun öntest-sontest sonuçlarına göre roller ve davranış kontrolü altboyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiştir. Bunun yanı sıra kontrol grubuna uygulanan öntest-sontest sonuçlarına göre ise hiçbir altboyutta istatistiksel olarak anlamlılık elde edilmemiştir. İki gruba da uygulanan ön test- son test fark puanlarına yönelik yapılan Mann Whitney U testi sonucunda ise çalışma gruplarının hiçbir altboyutunda (Problem çözme, iletişim, roller, duygusal tepki verme, gereken ilgiyi gösterme, gereken ilgiyi gösterme, davranış kontrolü, genel işlevler) anlamlı düzeyde fark sonucu tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the family counseling program applied to families with children with special needs has a positive effect on family functionality. Firstly, The Personal Information Form(PIF) was applied to the parents participating in the study in order to identify the participants, and the Family Assessment Scale (FAD) to collect data on family funcionality end intra-family communication skills. The research is a semi-experimental study based on pre-test and post-test models with experimental and control groups. The research was conducted with 16 parents with children with special needs who were studying in a rehabilitation center in Kadıköy district of Istanbul province during the 2019-2020 academic year. The Family Counselling Program, consisting of 8 sessions, was applied to 8 parents who makeup the experimental group of the study. The control group didn't receive any application. For the significance of the difference between experimental and control group scores, the Mann Whitney U test and the Wilcoxon Signed-Ranks Test were used to test whether there was a significant difference between the pretest and posttests of the experimental and control groups. In the analysis of the data obtained, as a result of the family program education, the family functionality of the experimental and control groups and the pre-test-post-test difference scores of the family communication were analyzed in any sub-dimension (problem solving, communication, roles, emotional response, showing the necessary attention, showing, behavior control, general functions) could not be detected as a result of significant difference. When the hypotheses related to the control group are examined, it is seen that the mean pre-test-post-test mean scores of all sub-dimensions do not differ significantly.