Tragedyalardan aile dizimine duygu sağaltımı
From tragedies to family constellations emotional healing
  1. Tez No: 861150
  2. Yazar: HİLAL ANDIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ, DOÇ. DR. SEVCAN COŞGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Antiquity, Greek Philosophy, Philosophical Healing, Tragedies, Family Constellation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
DAile Dizimi tekniği, bireyin deneyimlerinden yola çıkarak aile sisteminin görselleştirildiği uygulamalı bir grup çalışmasıdır. Aile Dizimi çalışmalarında aile ilişkileri sistemsel olarak analiz edilerek, sorunlara bütünsel bir bakış açısı getirilmektedir. Aile Dizimi çalışması teatral biçimde, gerçek aile üyeleri yerine geçen temsilciler yardımıyla yapılmaktadır; bastırılmış duygular açığa çıkarılarak duyguların sağaltımı gerçekleştirilmektedir. Böylece çalışma sırasında aile sistemi içerisinde bozulmuş olan sıra ve düzen yeniden kurulabilmektedir. Aile Dizimi tekniği, uygulama biçimi, konusu ve sağaltım yönü bakımından antik çağ tragedyalarıyla benzerlik göstermektedir. Tragedyalar, tanrı ve insan ilişkilerini ele alarak mitolojik öykülerin canlandırıldığı sanat eserleridir. Ancak Aristoteles, tragedyanın sanat işlevinin yanı sıra katharsis etkisi olduğunu da belirtmektedir. Tragedya, duygusal tepkileri tetikleyerek, seyircilerde duygu sağaltımına neden olmaktadır. Bu özelliği ile tragedyalar, günümüzde birçok iyileştirme tekniğinin kaynağıdır. Jacob Levy Moreno, tragedyaların iyileştirme yönünü psikodrama adı altında psikoterapi alanına yerleştirmiştir. Virginia Satir, bu tekniğe üçüncü kuşağı ekleyerek Aile Heykeli yöntemini ortaya koymuştur. Bert Hellinger ise 1990'larda bu teknikleri geliştirerek, nesiller arası şifa sürecini içeren Aile Dizimi yöntemini dünyaya tanıtmıştır. Böylece Aile Dizimi köklerini tragedyalardan alan teatral bir çalışmadır. Bu tezin temel amacı, Aile Dizimi tekniğinin köklerinin tragedyalara dayandığını belirlemektir. Alt amacı ise Aile Dizimi tekniğinin, duyguların sağaltımında etkililiğini, felsefenin alt dallarıyla nasıl desteklendiğini ve çalışma süreçlerinin felsefeyle nasıl ilişkili olduğunu ortaya koymaktır. Bu tez hem nitel hem de nicel bir çalışma özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Family Constellation technique is an applied group work where the family system is visualized based on the individual's experiences. It systematically analyzes family relationships and brings a systemic perspective to problems occurred in this context. During the session, the disrupted order and family-tie structure within the family system can be reestablished. The Family Constellation work is conducted in a theatrical manner, with representatives roling real family members. Emotions related to resolving the issue are surfaced, thus facilitating emotional healing. The Family Constellation technique has similarities with ancient Greek tragedies in terms of its application, subject matter, and therapeutic aspect. Tragedies depict mythological stories, often involving relationships between gods and humans. However, Aristotle also mentions the catharsis effect alongside the artistic function of tragedy, indicating that tragedies evoking emotional responses and contribute to emotional healing. Tragedies, with their healing potential, have influenced various therapeutic techniques. Jacob Levy Moreno introduced the therapeutic aspect of tragedies into the field of psychotherapy under the name psychodrama. Virginia Satir expanded upon this concept by introducing the Family Sculpture method. In the 1990s, Bert Hellinger, further, developed these techniques and introduced the Family Constellation system to the world. Thus, the Family Constellation technique has been theatrical practice rooted in tragedies. The main objective of this thesis is to determine that the roots of the Family Constellation technique lie in tragedies. Its sub-objective is to demonstrate how the effectiveness of the Family Constellation technique in emotional healing is supported by various branches of philosophy and how its processes are related to philosophy. The present thesis studies both qualitative and quantitative aspects.