Böbrek nakli öncesi anti-hla antikor pozitifliğinin greft fonksiyonu üzerine etkisi
The effect of anti-hla antibody positivity on graft function before renal transplant
- Tez No: 704907
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ŞENGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, donör spesifik antikor, anti-HLA antikor, akut rejeksiyon, greft ve hasta sağkalımı, Kidney transplant, donor spesific antibody, HLA antibody, acute rejection, graft and patient survival
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş ve Amaç: Böbrek nakli, son dönem böbrek yetmezliği olan hastalar için hem yaşam kalitesini arttıran hem de sağkalım avantajı sağlayan en başarılı renal replasman tedavisidir. Nakil öncesi Luminex Single Antigen Bead (SAB) testi ile saptanan antikorlar ile klinik sonuç arasındaki ilişki hala belirsizdir ve araştırma konusudur. Bu çalışma ile canlı ve kadavradan böbrek nakli olan hastalarda nakil öncesi donör spesifik (DS) veya donör spesifik olmayan HLA antikor pozitifliği dahil detaylı immunolojik risk değerlendirilmesinin greft fonksiyonları, nakil sonrası immunolojik ve immunolojik olmayan komplikasyonlar, greft ve hasta sağkalımı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Merkezimizde Ocak 2015-Temmuz 2020 yılları arasında böbrek nakli yapılmış olan 211 hasta çalışmaya alındı. Hastane veri tabanı ve dosya bilgilerinden retrospektif olarak CDC-XM, FCXM, SAB yöntemleri ile bakılan immünolojik tetkikler, alıcı-verici özellikleri, nakil sonrası immünolojik ve immünolojik olmayan komplikasyonlar, greft kaybı ve ölüm incelendi. Bulgular: Çalışmamızda 33 hasta (%15,6) DSA pozitif, 58 hasta (%27,5) DSA dışı HLA antikor pozitif, 120 hasta (%56,9) HLA antikor negatifti. Bu gruplar arasında akut rejeksiyon sayısı ve türü, fırsatçı infeksiyonlar, idrar yolu infeksiyon atakları, malignite gelişimi, greft ve hasta sağkalımı açısından anlamlı fark saptanmadı. DSA pozitiflerde, HLA antikor negatiflere göre 24. ay GFH değerleri anlamlı derecede düşük görüldü (p=0,045). Alıcı ve verici yaşının artması ile BK virüs infeksiyonunun hem greft hem hasta sağkalımını çoklu değişken analizlerinde anlamlı derecede azalttığı saptandı. Sonuç: Günümüzde nakil öncesi dönemde gelişmiş immünolojik risk değerlendirme testleri ve artan immünsüpresif tedavi seçenekleri ile yüksek immunolojik riskli hastalara başarı ile böbrek nakil yapılabilmektedir. Böbrek nakli öncesi sensitizasyonda rol oynayan kadın cinsiyet, önceki organ nakilleri ve nakil öncesi uzun diyaliz süresi gibi faktörler gözetilerek nakil öncesi immünolojik riskin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve immunsüpresif uygulamaların bireyselleştirilmesi greft ve hasta sağkalım başarısında etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
Background & aims: Kidney transplantation is the most successful renal replacement therapy for patients with end stage renal disease (ESRD), which offers improving quality of life and survival advantage. The relationship between the antibodies detected by the pre-transplant Luminex Single Antigen Bead (SAB) test and the clinical outcome is still unclear and a subject of investigation. The aim of this study is to examine the effects of detailed immunological risk assessment, including donor specific (DS) or non-donor specific HLA antibody positivity before transplantation, on graft functions, immunological and non-immunological complications after transplantation, graft and patient survival in living and cadaveric kidney transplant patients. Methods: A total of 211 patients who underwent kidney transplantation in our center between January 2015 and July 2020 were included in the study. Immunological tests using CDC-XM, FCXM, SAB methods, patient-donor characteristics, post-transplant immunological and non-immunological complications, graft loss and death were analyzed retrospectively from the hospital database and file information. Results: In our study, 33 patients (15.6%) were DSA positive, 58 patients (27.5%) were non-DSA HLA antibodies positive, 120 patients (56.9%) were HLA antibody negative. There was no significant difference between groups in terms of number and type of acute rejection, opportunistic infections, urinary tract infection attacks, malignancy development, graft and patient survival. In DSA positive group, 24th month GFR values were found to be significantly lower than in HLA antibody negative group (p=0.045). It was determined that increasing patient and donor age and BK virüs infection significantly decreased both graft and patient survival in multivariate analyzes. Conclusion: Today, kidney transplantation can be performed successfully in patients with high immunological risk, with advanced immunological risk assessment tests and increasing immunosuppressive treatment options in the pre-transplant period. Considering factors such as female gender, previous organ transplants, and long pre-transplant dialysis time, which play a role in sensitization before kidney transplantation, a detailed evaluation of the immunological risk and individualization of immunosuppressive applications will be effective in the success of graft and patient survival.