Böbrek nakli alıcılarında HLA doku tipi, çözünür immün kontrol noktaları ve TIM3, GAL9, BAT3, FYN gen ifadelerinin greft işlevi ile ilişkilendirilmesi
Association of HLA tissue type, soluble immune checkpoints and TIM3, GAL9, BAT3, FYN gene expressions with graft function in kidney transplant recipients
- Tez No: 970025
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN GÜROL, PROF. DR. GÜLDEREN YANIKKAYA DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nefroloji, Allerji ve İmmünoloji, Tıbbi Biyoloji, Nephrology, Allergy and Immunology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, HLA A antijenleri, Kidney transplantation, HLA A antigens
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Böbrek nakli, son dönem böbrek hastalığı için en uygun tedavidir. Çözünür immün kontrol noktaları (ÇİKN), transplantasyonda immün düzenleyici ve potansiyel biyobelirteçler olarak rol oynayabilir. Bu çalışmada, böbrek nakli alıcılarından (n = 30) transplantasyon öncesi (0. gün) ve sonrası (3. ve 7. günler) alınmış olan dondurulmuş serum örneklerinde ve sağlıklı bireylerden (n = 15) alınan örneklerde, sCD25, s4-1BB, sCD86, aktif TGF-β1, sCTLA-4, sPD-L1, sPD-1, sTIM-3, sLAG-3, sGalektin-9, sCD27 ve sPD-L2 seviyeleri akan hücre ölçer tabanlı çoklu boncuk analiz yöntemiyle ölçüldü. Hastalarda ve sağlıklılarda dondurulmuş periferik kan hücrelerinde TIM3, GAL9, BAT3, FYN gen ifadeleri analiz edildi. Alloimmün duyarlılığı değerlendirmek amacıyla hastalarda anti-HLA panel reaktif antikor düzeyleri ölçüldü. HLA doku tipi ve böbrek fonksiyon parametreleri (kreatinin ve GFR, CKD-EPI) retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm veriler, böbrek fonksiyonu ile olan ilişkilerini araştırmak üzere kapsamlı şekilde analiz edildi. Nakil öncesi hastalarda, sağlıklı bireylere kıyasla sCD25, sPD-L1, sTIM-3, sGalektin-9, sCD27 ve sPD-L2 düzeyleri anlamlı derecede yüksekti. Nakil sonrası dönemde sCD25, sPD-L1, sTIM-3, sGalektin-9, sCD27, sPD-L2 ve sCD86 düzeylerinde anlamlı zamansal değişiklikler gözlendi. Buna karşılık, s4-1BB, sLAG-3, sCTLA-4, aktif TGF-β1 ve sPD-1 düzeylerinde zamanla değişim saptanmadı ve bu düzeyler sağlıklı kontroller ile benzerdi. Korelasyon ve GFR'ye göre yapılan alt grup analizleri, yüksek sLAG-3 ve sCTLA-4 düzeylerinin daha iyi böbrek fonksiyonu ile ilişkili olduğunu, buna karşılık yüksek sCD25 ve sGalektin-9 düzeylerinin ise daha kötü fonksiyonla ilişkili olduğunu gösterdi. ÇİKN'ler, erken dönemde böbrek fonksiyonu ile ilişkili olup, biyobelirteç ve tedavi hedefi olarak potansiyel taşımaktadır. Nakil sonuçlarını iyileştirmedeki klinik faydalarını değerlendirmek için daha geniş kohortlu ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Kidney transplantation is the optimal treatment for end-stage renal disease. Soluble immune checkpoints (sICs) may serve as key immune regulators and potential biomarkers in transplantation. In this study, frozen serum samples from kidney transplant recipients (n = 30) at pre-transplantation (day 0) and post-transplantation (days 3 and 7), along with samples from healthy controls (HCs, n = 15), were analyzed for sCD25, s4-1BB, sCD86, active TGF-β1, sCTLA-4, sPD-L1, sPD-1, sTIM-3, sLAG-3, sGalectin-9, sCD27, and sPD-L2 using a flow cytometry-based multiplex bead assay. TIM3, GAL9, BAT3, and FYN gene expression was analyzed in frozen peripheral blood cells from patients and HCs. To assess alloimmune sensitization, anti-HLA panel-reactive antibody levels were measured in patients. HLA tissue type and renal function parameters (creatinine and eGFR, CKD-EPI) were retrospectively evaluated. Data were analyzed to assess their association with renal function. Pre-transplant patients had significantly higher serum levels of sCD25, sPD-L1, sTIM-3, sGalectin-9, sCD27, and sPD-L2 compared to HCs. Post-transplant, sCD25, sPD-L1, sTIM-3, sGalectin-9, sCD27, sPD-L2, and sCD86 showed significant temporal changes. Conversely, s4-1BB, sLAG-3, sCTLA-4, active TGF-β1, and sPD-1 levels showed no temporal changes and were comparable to HCs. Correlation and subgroup analyses based on eGFR revealed that higher levels sLAG-3 and sCTLA-4 levels were associated with better kidney function, while higher sCD25 and sGalectin-9 levels were linked with poorer function. sICs are associated with early kidney function and have potential as a biomarker and therapeutic target. Further studies with larger cohorts are needed to evaluate their clinical utility in improving transplant outcomes.