Nervus dorsalis scapulae'nin topografik ve morfometrik anatomisi
- Tez No: 705003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN GAYRETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Nervus dorsalis scapulae, musculi scaleni, Eden-Lange tendon transferi, morfoloji, morfometri, Dorsal scapular nerve, scalene muscles, Eden-Lange tendon transfer, morphology, morphometry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Literatür incelendiğinde, n. dorsalis scapulae ile ilgili çalışmaların çoğunlukla sinirin proksimal bölümüyle ilgili morfolojik değerlendirmeler olduğu görülmektedir. Klinik uygulamalar açısından faydalı olabilecek morfometrik çalışma sayısı sınırlıdır. Bu sebeple n. dorsalis scapulae'nin topografik ve morfometrik anatomisini, klinik uygulamalar odağı ile detaylı şekilde incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda, İstanbul Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda bulunan 13 kadavra bilateral olarak incelendi. Orijin aldığı servikal spinal sinirlere göre 3, skalen kaslarla ilişkisine göre 5, n. thoracicus longus ile ilişkisine göre 2, intramuskuler olduğu seviyeye göre 2 tip n. dorsalis scapulae görüldü. Orijin aldığı servikal spinal sinirlere göre; sinirin skalen kası deldiği noktadan proc. mastoideus'a olan uzaklık, n. thoracicus longus ile ilişkisine göre; skalen kası deldiği noktadan tr. superior'a olan uzaklık ve sinirin skalen kas içindeki uzunluğu, cinsiyete göre; m. levator scapulae ve mm. rhomboidei'nin insertio uzunlukları, intramuskuler olduğu seviyeye göre; m. rhomboideus minor'un insertio uzunluğu istatistiksel olarak anlamlı bulundu. N. dorsalis scapulae'nin topografik ve morfometrik anatomisinin mm. scaleni odaklı cerrahi tedavilerde, interskalen sinir bloklarında, m. trapezius fonksiyonunun restorasyonu için uygulanan Eden-Lange tendon transferi sırasında oldukça önemli olduğunu ve elde ettiğimiz sonuçların klinik yaklaşımlar ve cerrahide yol gösterici olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
When the literature is examined, it is seen that the studies on dorsal scapular nerve mostly focus on morphological evaluations of the proximal part of the nerve. The number of morphometric studies that may be useful for clinical applications is limited. Therefore, we aimed to examine the topographic and morphometric anatomy of the dorsal scapular nerve in detail with a focus on clinical applications. In our study, 13 cadavers in Istanbul Faculty of Medicine, Department of Anatomy were examined bilaterally. According to the cervical spinal nerves from which it originates 3, according to its relationship with the scalene muscles 5, according to its relationship with the long thoracic nerve 2, and according to the intramuscular level 2 types of dorsal scapular nerve were seen. In terms of origin; the distance from the point where the nerve pierces the scalene muscle to the mastoid process, according to its relationship with the long thoracic nerve; the distance from the point where the nerve pierces the scalene muscle to the superior trunk and its length within the scalene muscle, by gender; insertion lengths of levator scapulae muscle and rhomboid muscles, according to the level of intramuscular; insertion length of the rhomboid minor muscle was found to be statistically significant. We think that the topographical and morphometric anatomy of dorsal scapular nerve is very important at scalene muscles focused surgical treatments, interscalene nerve blocks, and during Eden-Lange tendon transfer to restore trapezius muscle function. The results we obtained may guide clinical approaches and surgery.