Sabit ortodontik tedavi esnasında şiddetli eksternal apikal kök rezorpsiyonuna uğrayan maksiller keser dişlerin prognozunun uzun dönemde klinik olarak değerlendirilmesi
Long-term clinical evaluation of maxillary incisors subjected to severe external apical root resorption during fixed orthodontic treatment
  1. Tez No: 705008
  2. Yazar: MERİÇ BÜYÜKAKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AHÜ ACAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök rezorpsiyonu, prognoz, uzun dönem takip, ortodonti, Root resorption, prognosis, long-term follow up, orthodontics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amaç, sabit ortodontik tedavisi bitmiş hastaların tedavi sonunda ve tedavi sonrası uzun dönemde alınan panoramik radyografileri üzerinde kuron/kök boyu oranı ve periodontal destek miktarlarındaki değişim ile birlikte dişlerde meydana gelen vitalometrik ve mobilite değişimlerine paralel olarak ilgili dişlerin prognozlarının klinik olarak ortaya konmasıdır. Bireyler ve Yöntem: Çalışmamıza Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda sabit ortodontik tedavi görmüş, yaş ortalaması 25,5 ± 4,2 yıl, tedavi süresi 41,7 ± 13,7 ay, tedavi bitiminden sonra kontrol kayıtlarının tekrarlanması arasında geçen süre 70,2 ± 21,3 ay olan ve panoramik radyografileri bölümümüz arşivinde yer alan 50 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tedavi sonunda ve uzun dönem kontrol anında elde edilen panoramik radyografilerindeki kuron/kök boyu ve alveolar kemik yüksekliği ölçümleri Adobe Photoshop CC (California, ABD) yazılımı aracılığıyla yapılmıştır. Ayrıca uzun dönem kontrol anında şiddetli olarak rezorpsiyon gösteren üst keser dişlere vitalite ve mobilite testleri uygulanmıştır.Yapılan ölçümler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda santral dişlerde meydana gelen rezorpsiyon (skor 3,50± 0,66), lateral dişlere göre (skor 2,66±0,77) daha progresif özellikte seyretmektedir. Kuvvet ortadan kaldırılsa dahi rezorpsiyon minimal de olsa (%1,82 ± 2,47) devam etmektedir. Rezorpsiyon miktarı arttıkça vitalometrik uyarana verilen yanıt kısalmaktadır. Dişlerde gözlenen mobilite değeri, kök rezorpsiyonu ile birlikte meydana gelen doku kaybı miktarı ile alveolar kemik yüksekliğindeki azalma sonucunda pozitif bir artış göstermektedir. Sonuç: Ortodontik kuvvet kaynaklı olarak meydana gelen kök rezorpsiyonunun teşhisi ve üzerinde yapılan ölçümler bakımından panoramik radyografiler; KIBT'ler kadar güvenilir ve isabetlidir. Ayrıca şiddetli rezorpsiyon gösteren maksiller keser dişler stabilitelerinde herhangi bir azalma olmadan uzun dönemde ağızda fonksiyonlarını devam ettirmektedirler.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to clinically reveal the prognosis of the related teeth in parallel with the changes in the crown/root length ratio and periodontal support amounts, as well as the vitalometric and mobility changes in the teeth, on the panoramic radiographs taken at the end of the treatment and in the long-term after the fixed orthodontic treatment of the patients. Materials and Methods: Our study included 50 patients that underwent fixed orthodontic treatment at Maramara University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics, with a mean age of 25,5 ± 4,2 years that underwent an average of 41,7 ± 13,7 months. Radiographs taken directly after treatment and an average duration of 70,2 ± 21,3 months post-treatment were recorded and analyzed. The crown/root length and alveolar bone height was measured and analyzed using Adobe Photoshop CC software (California, USA). Vitality and mobility of upper incisors that displayed severe resorption were also recorded. These measurements were statistically evaluated. Results: In our study, it was revealed that resorption in the central incisors (score of 3,50± 0,66) were more progressive than in lateral incisors (score of 2,66±0,77). Even when the force was removed resorption of at least (%1,82 ± 2,47) continued. As the amount of resorption increased, the response to the vitalometer was shorter. When evaluating mobility, there was a positive increase as a result of the amount of tissue loss that occured with root resorption and the decrease in alveolar bone height. Conclusion: It was concluded that panoramic radiographs are as reliable and accurate as CBCT's in terms of diagnosing root resorption caused by forces applied by orthodontic appliances. In addition, it was shown that maxillary incisors that underwent severe resorption could continue normal function in the mouth for the long term without any decrease in their stability.