Özel yetenekli çocukların bilgisayar oyun bağımlılıkları düzeyi ile ebeveynlerinin farkındalıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study of correlation between level of computer games addiction of gifted/talented children and their parents' awareness
  1. Tez No: 705044
  2. Yazar: HÜRREM NAYIN ARICA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKET AFAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün zeka, özel yetenek, oyun bağımlılığı, ebeveyn farkındalığı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ebeveynler çocukların eğitiminde en önemli ve en kritik noktada bulunmaktadırlar. Ebeveynin, üstün zekâ tanısı almış çocuğunun özelliklerini bilmesi ve ihtiyaçlarını fark edebilmesi son derece önemlidir. Günümüz problemlerinden biri olan kontrolsüz bilgisayar oyunu oynama durumu Özel yetenekli öğrenciler arasında da yaygınlık göstermektedir. Bu araştırmanın amacı, ebeveynin üstün zekâ tanısı almış olan çocuğuna karşı olan farkındalık düzeyi ile çocuğun bilgisayar oyun bağımlılığı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma evrenini İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde örgün eğitimde 4, 5, 6, 7. Sınıfa devam eden 52135 öğrencinin (İstanbul MEB, 2017) %2'sine tekabül eden 1042 Özel yetenekli öğrenci ve bu öğrencilerin ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu ise Küçükçekmece Belediyesine bağlı olarak hizmet veren Küçükçekmece Çocuk Üniversitesi'nde öğrenim gören 4, 5, 6, 7. Sınıf 151 Özel yetenekli çocuk, 145 anne, 119 babadan oluşturmaktadır. Katılımcı çocuklara;“Çocuklar İçin Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Ölçeği”katılımcı ebeveynlere;“Ebeveyn Farkındalıkları Ölçeği (Üstün Zekâlı Çocuğu olan Ebeveynlerin– EFÖ-ÜZÇE ) ve her iki gruba da ”Demografik Bilgi Formu" uygulanmıştır. Toplanan verilerin Kolmogorov-Smirnov testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Spearman korelasyon analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre; annelerin farkındalık düzeyleri ile Özel yetenekli çocukların bilgisayar oyun bağımlılıkları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Fakat babaların farkındalık düzeyi ile özel yetenekli çocukların bilgisayar oyun bağımlılıkları arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Parents exist on the critical and crucial point of their child's education. It is very crucial that parents realize their child's needs and know their child's characteristic who has gifted diagnosis. Uncontrolled playing computer game that one of the our modern days problem is widespread among gifted children. The main purpose of this study, is to analyze the correlation between parents' awareness level of their gifted children and level of addiction of computer games. The population of the research consisted of gifted students who get formal education of 4th, 5th, 6th and 7th grade and their parents in Küçükçekmece. The sample of the study consisted of 151 children who are 4th, 5th and 6th grade students get education from Küçükçekmece Çocuk Üniversitesi that belong to Küçükçekmece municipality, 145 mothers, 119 fathers. Parents awareness scale (parents have gifted children EFO-ÜZÇE) to participant parents and scale of computer games addictive for children to participant children and demographic information form to both groups are applied. As a result of the research, meaningful correlation of negative is determined between computer games addiction of gifted children and level of awareness of their mothers. On the other hand, meaningful correlation isn't determined between computer games addiction of gifted children and level of awareness of their fathers. Keywords : gifted, talented, computer games addiction, parentel awareness.