Sınırları zorlamak: Türkiye'den yurtdışına seyahat eden kadınların kısıtlayıcıları ve deneyimleri
Pushing the boundaries: The restrictions and experiences of women traveling abroad from Turkey
- Tez No: 705047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KERVANKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm Coğrafyaları, Feminist Coğrafya, Turizm Deneyimleri, Kadınların Seyahati, Toplumsal Cinsiyet, Seyahat Kısıtlayıcılar, Tourism Geographies, Feminist Geography, Tourism Experiences, Women's Travel, Gender, Travel Restrictors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Günümüzde iki milyara yaklaşan bir uluslararası seyahat hareketliliğinden bahsetmek mümkündür. Bu hareketlilik Türkiye'de de her geçen gün artmakla birlikte kadınların yurtdışına olan seyahatlerinin erkeklere oranla daha az sayıda olduğu göze çarpmaktadır. Bu yönüyle çalışmada kadınların erkeklere oranla yurtdışına neden daha az seyahat ettikleri ve kadınların seyahatlerinin önündeki engellerin neler olduğu araştırılmıştır. Bu çalışmada seyahat; kadın gezginler örneğinde kadın çalışmaları, toplumsal cinsiyet ve feminist coğrafya bağlamında ele alınmıştır. Araştırmada yurtdışına seyahat eden kadınların seyahat deneyimleri, motivasyonları ve kısıtlayıcıları açıklanmaya çalışılmıştır. Bunlara ek olarak, kadın gezginlerin profil durumları, destinasyon seçimleri, risk algıları, seyahate yönelik tereddütleri ve kısıtlamalara karşı mücadele stratejileri de açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda nitel bir araştırma sürecinden geçen araştırmada Türkiye'nin 13 farklı ilinde yaşayan 40 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İkincil veri kaynağı olarak ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırma bulguları, kadınların neredeyse eşit oranda üç tip kısıtlayıcı (kişisel, toplumsal, yapısal) tarafından da engellendiğini göstermektedir. Analiz sonuçları, kişisel kısıtlamalar kategorisinde katılımcıları en çok etkileyen faktörün özgüven eksikliği olduğunu, toplumsal kısıtlamalar kategorisinde toplumsal cinsiyet konumlandırmaları ve eşitsizliği olduğunu, yapısal kısıtlamalar kategorisinde ise finansal kaynak eksikliği olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yine sonuçlar, kadınların çeşitli mücadele stratejileri geliştirerek seyahat faaliyetlerine katılım gösterdiklerini ve seyahati deneyimlemeyi başka kadınlara da tavsiye etme eğiliminde olduklarını ortaya koymuştur. Ayrıca sonuçlar, seyahat deneyimlerinin kadınların yaşamlarına etki ettiğini ve onların bakış açılarını değiştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today it is possible to talk about an international travel movement that is approaching two billion. This movement has increased daily in Turkey, but it is noticeable that women's travels abroad are less than men. In this respect, it has been investigated why women travel less abroad than men and what is the obstacle to women's travels. In this study, travel was discussed in the context of women studies, gender and feminist geography in the example of female travelers. The research has been aimed at explaining the travel experiences, motivations and restrictors of women traveling abroad. In addition, it has been attempted to expose profile situations, destination choices, risk perceptions, travel hesitation and anti-restrictions strategies for female travelers. For these purposes, the research underwent a qualitative research process and conducted deep interviews with 40 participants living in 13 different provinces of Turkey. As a secondary data source, data obtained through the Turkish Statistical Institute (TUIK) has been used. Research findings show that women are also blocked by almost equally three types of restrictor (personal, social, structural). The analysis results have revealed that the most influential factor in the category of personal constraints is lack of confidence, gender positioning and inequality in the category of social constraints, and lack of financial resources in the category of structural constraints. The results also showed that women participate in travel activities by developing a variety of combat strategies and tend to recommend experience travel to other women as well. In addition, the results show that travel experiences affect women's lives and change their perspective.