REBA-RULA, OWAS ve NIOSH ergonomik risk değerlendirme yöntemlerinin inşaat sektörüne uygulanması ve incelenmesi
Application and analysis of REBA-RULA, OWAS and NIOSH ergonomic risk assessment methods in the construction industry
- Tez No: 705063
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR DAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, İş Sağlığı ve Güvenliği, İnşaat Sektörü, Risk Değerlendirme, REBA, RULA, OWAS, NİOSH, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, Ergonomics, Occupational Health and Safety, Construction Industry, Risk Assessment, REBA, RULA, OWAS, NIOSH, International Labor Organization (ILO)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
2012 yılında yayınlanan ''İş Sağlığı ve Güvenli Kanunu'', iş ortamında çalışanların iş kazalarına ve meslek rahatsızlıklarına maruz kalmalarını önlemek için lüzumlu önleyici politikaların oluşturulmasını hedeflemiş ve bu doğrultuda birçok yönetmelik yayınlayarak uygulamaya koyulmuştur. Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından ortaya konan iş güvenliği tehlike sınıflarının açıklamasına göre, inşaat sektörü çok tehlikeli sınıfa girmektedir. Çalışma ortamlarında farklı görünür veya gizli tehlike ve riskler mevcuttur. Bu çalışmada, çalışanların daha sağlıklı bir çalışma ortamında çalışmalarının sağlanması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve sürdürülebilir duruma getirilmesi için inşaat alanında ergonomik analiz ve iyileştirme araştırmaları önermesi amaçlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğindeki ergonomik riskler, tüm dünyada önemle ele alınan ve değerlendirilen faktörlerdir. İşteki ergonomik tehlikeler nedeniyle; çalışan motivasyonu, üretim, zaman, kalite ve performans gibi faktörler iş verimini etkilemektedir. Ayrıca, sağlık ve güvenlik ve profesyonel başarısızlık problemleri de azalmaktadır. Bu çalışma, 20-45 yaş aralığındaki 25 erkek birey üzerinden gerçekleştirilmiştir. İnşaat için Reba-Rula, Owas ve Niosh risk değerlendirme yöntemlerinin ortak uygulanma nedenlerinin amacı ve bu etkileşimin genel sonuçları ile bu süreçlerin kaynaklarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, bir inşaat şirketinde çalışan ve çalışma esnasındaki fotoğraflarının sağlandığı işçilere ait veriler kullanılmıştır. Elde edilen bu verilerin risk değerlendirmeleri sayesinde risk düzeyleri belirlenmiştir. Risk değerlendirmesinde tespit edilen sonuçlar araştırmanın bulgular kısmında paylaşılmıştır ve çalışanların hangi oranlarda riske maruz kaldıkları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
APPLICATION AND ANALYSIS OF REBA-RULA, OWAS VE NIOSH ERGONOMIC RISK ASSESSMENT METHODS IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY The“Occupational Health and Safety Law”implemented and enacted in 2012 aimed to establish necessary preventive policies in order to prevent laborers from being exposed to occupational accidents and diseases in the work environment, and in this context, many regulations were issued and put into practice. According to the occupational safety hazard classification defined by the International Labour Organization (ILO), the construction industry is included in the very dangerous class. There are several visible or hidden occupational hazards and risks in working environments. This study aimed to present various ergonomic analyses and improvement suggestions for the construction sector in order to ensure that laborers work in a healthier environment, to enhance the quality of service and to make them sustainable. Ergonomic risks related to occupational health and safety are factors that are discussed and evaluated on a global scale. Due to ergonomic hazards in the working environment, factors that will be determined such as managing motivation of workers' labor activity, production, time, quality, and performance will affect efficiency and productivity. Also, the problems associated with health, safety and professional failure are decreased. This study was carried out on 25 male individuals between the ages of 20-45. It is aimed to present the purpose of the common application of Reba-Rula, Owas and Niosh risk assessment methods for the construction industry, the general results of this interaction and the reasons for these processes. In this research study, the demographic data of the laborers working in a construction company and the photographs of which were obtained while working were used. As a result of the risk assessments of these data obtained, risk levels were determined. The findings determined in the risk assessment were presented in the results section, and the risk and hazard ratios that the laborers were exposed to were defined.