Automated generation control of multiple area electrical system with an availability-based tariff pricing scheme regulated by whale optimized fuzzy PID controller
  1. Tez No: 705084
  2. Yazar: ZAİD HAMODAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomatik Üretim Kontrolü, Kullanılabilirliğe Dayalı Fiyat Düzeni, Bulanık PID Kontrolör, Balina Optimizasyonu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, kullanılabilirliğe dayalı tarife (ABT) fiyatlandırma şeması ile çok alanlı elektrik enerjisi sistemlerinde otomatik üretim kontrolünü yönetmek için balina optimizasyonlu bir bulanık PID denetleyici geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, gerçek zamanlı yük ve frekans değişim koşulları ile çok alanlı elektrik enerjisi sisteminin güç üretim maliyetlerini, alan kontrol hatalarını (ACE'ler) ve marjinal maliyetlerini en aza indirmektir. Hidrotermal, buhar santrali ve gaz santrali dahil olmak üzere birbirine bağlı üç alanlı elektrik enerjisi sisteminin güç üretimi, bağlantı hattındaki güç sapması ve frekansı sapması, titizlikle ölçülecek ve analiz edilecektir. Balina optimizasyonundan elde edilen çıktıya bağlı olarak, bulanık PID denetleyicisi, bağlantı hattındaki gücün sapmasını ve birbirine bağlı üç alanlı elektrik enerjisi sisteminin frekans sapmasını düzenler. Önerilen optimizasyonun, yani balina için optimize edilmiş bulanık PID denetleyicisinin güvenilirliği ve uygunluğu, parçacık sürüsü optimizasyonu ve genetik algoritmalar gibi halihazırda sunulan yöntemlere karşı araştırılır.
Özet (Çeviri)
In this research, a whale-optimized fuzzy PID controller was developed to manage automatic generation control in multiple area electrical energy systems with an availability-based tariff (ABT) pricing scheme. The objective of this work is to minimize the power production costs, area control errors (ACEs), and marginal costs of the multiple area electrical energy system with real-time load and frequency variation conditions. The generation of power, deviation of power in the tie line, and deviation of frequency of the interconnected three-area electrical energy system, including the hydrothermal, steam power plant and gas power plant, will be measured and analyzed rigorously. Based on the output from the whale optimization, the fuzzy PID controller regulates the deviation of power in the tie line and the deviation of frequency of the interconnected three-area electrical energy system. The reliability and suitability of the proposed optimization, i.e., whale-optimized fuzzy PID controller, is investigated against already presented methods such as particle swarm optimization and genetic algorithms.