Genel anestezi altında dental tedavileri yapılan hastaların tekrar tedavi gereksinimlerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of RE-treatment requirements of patients with dental treatments under general anesthesia
  1. Tez No: 705104
  2. Yazar: CANSU DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH DOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, Çocuk diş hekimliği, Tekrarlayan operasyon, General anesthesia, Pediatric dentistry, Repetitive operation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Diş çürüğü çocuk hastalarda sıklıkla karşılaştığımız multifaktöriyel bir hastalıktır. Koopere çocuklarda mevcut çürük uygun restorasyon yapılarak klinik şartlarında tedavi edilebilir. Ancak özellikle çok küçük, sistemik hastalığı olan ve engelli çocuklarda kooperasyon problemi yaşanabilir. Çocuk diş hekimliğinde genel anestezi, tedavinin klinik ortamda uygulanamadığı bazı özel durumlarda başvurulan ileri davranış yönlendirme tekniklerinden biridir. Bu yöntem uyumlu olmayan, ileri düzeyde dental fobisi olan çocuklarda, büyük cerrahi işlemler gerekliliğinde ve şiddetli bulantı refleksi olan çocuklarda sıklıkla tercih edilmektedir. Genel anestezi tekrarlarından kaçınmak için iyi bir planlama, doğru vaka seçimi ve uygun tedaviler yapılmalıdır. Hastaya gerekli hijyen eğitimi verilmeli ve kontrol seansları önemsenmelidir. Bu çalışmada; Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na başvuran ve genel anestezi altında tedavileri yapılan engelli ve sağlıklı çocuk hastaların; yaş, cinsiyet verilerinin elde edilmesi, yapılan tedavileri ve tekrar tedavi ihtiyaçlarını analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 2018-2019 yılları arasında kliniğimize başvuran ve tedavileri genel anestezi altında tamamlanmış hastalar incelenmiştir. Hastalara ait veriler toplandıktan sonra, 2 yıllık süreçte tekrar tedavi ihtiyacı doğan hasta sayıları saptanmış ve bu hastaların yaş, sağlıklı/engelli olma faktörleriyle yapılan tedaviler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir.148 hastadan elde edilen veriler IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleriyle incelenmiştir. Yaptığımız çalışmanın sonuçlarına göre; erkek hasta oranının kız hastalardan daha yüksek olduğu ve benzer şekilde sağlıklı hasta sayısının da, engelli hasta sayısına göre daha fazla olduğu görülmüştür. Genel anestezi altında en fazla uygulanan tedavi dolgu tedavisi olarak bulunmuş, bunu sırasıyla süt dişi çekimi, daimi diş dolgusu ve süt dişi kanal tedavisi takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
Dental caries is a multifactorial disease that we frequently encounter in pediatric patients. In cooperative children, existing caries can be treated at the chairside by making appropriate restorations. However, cooperation problems may occur, especially in very young, systemic disease and disabled children. General anesthesia in pediatric dentistry; it is one of the advanced behavior management techniques used in some special cases where the treatment cannot be applied in the clinical setting. This method is frequently preferred in children with incompatible, advanced dental phobia, when major surgical procedures are required, and in children with severe nausea reflex.True planning, correct case selection and appropriate treatments should be done to avoid repetitions of general anesthesia. Necessary hygiene education should be given to the patient and control sessions should be given importance. In this study, disabled and healthy pediatric patients who applied to Erciyes University Faculty of Dentistry Department of Pedodontics and were treated under general anesthesia; It was aimed to obtain age, gender data, to analyze the treatments and retreatment needs. In our thesis study, patients who applied to our clinic between 2018-2019 and whose data were recorded in the system after their treatment was completed under general anesthesia were examined. After the data of the patients were collected, the number of patients who needed retreatment in a 2-year period was determined and it was examined whether there was a statistically significant relationship between the age, healthy/disability factors of these patients and the treatments performed. Data obtained from 148 patients were analyzed with IBM SPSS V23. Normal distribution fitness was examined by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. According to the results of our study, the rate of male patients was found to be higher than female patients. The number of healthy patients is higher than the number of disabled patients. The most applied treatment under general anesthesia was found to be filling treatment. This is followed by primary tooth extraction, permanent tooth filling and primary tooth root canal treatment, respectively.