Kolon kanserli olgularda platelet indeksleri ve RAS mutasyonlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of platelet indices and RAS mutations in patients with colon cancer
  1. Tez No: 705103
  2. Yazar: MERVE ŞANLIER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: platelet indeksleri, kolon kanseri, RAS mutasyonu, platelet indices, colon cancer, RAS mutation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Kolon kanserleri dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olup önemli oranda mortaliteye sebep olmaktadır. RAS mutasyonu varlığı da kolon kanserlerinde kötü prognoz ile ilişkili olup tedavi seçiminde de önemli rol oynamaktadır. Son zamanlarda ulaşılması kolay bir yöntem ile değerlendirilen platelet indeksleri inflamatuar belirteç olarak birçok çalışmada konu olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada platelet dağılım genişliği (PDW) ile kolon kanseri evresi ve RAS mutasyonu varlığı arasındaki ilişki araştırılmak istenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda 1 Ocak 2015 ile 1 Ocak 2021 tarihleri arasında kolon kanseri tanısı ile takipli 132 hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi. RAS mutasyonu bakılmış ve kemoterapi almamış hastalar çalışmaya dahil edildi. RAS mutasyonu olan ve olmayan hastalar iki gruba ayrılarak platelet indeksleri (özellikle PDW) değerleri karşılaştırıldı. Hastaların evrelerine göre PDW değerleri karşılaştırıldı. Evreyle PDW arasındaki korelasyon ilişkisine bakıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan 132 hastanın, 82'si (%62.1) erkek, 50'si (%37.9) kadındı. Katılanların; 12 tanesi(%9.1) evre 1, 23 tanesi(%17.4) evre 2, 29 tanesi (%22) evre 3, 68 tanesi (%51.5) evre 4 kolon kanseri hastalarıydı. Hastaların 73'ünde(%55.3) RAS mutasyonu yok, 59 tanesinde (%44.7) RAS mutasyonu vardı. RAS mutasyonu negatif ve pozitif olan iki grupta PDW açısından anlamlı fark yoktu.(p=0.826). Evrelere göre; dört evre arasında PDW değerleri anlamlı farklıydı (X2=9.878, p=0.020). Sonuç: Çalışmada evre arttıkça PDW artarken, RAS mutasyonu ile PDW arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bu durum, evre arttıkça inflamasyonun düzeyi artışı ile ilişkili olabileceğine bağlanmıştır. Bu konuyla ilgili daha büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Colon cancers are one of the most common cancer types in the world and cause significant mortality. The presence of RAS mutation is also associated with poor prognosis in colon cancers and plays an important role in the choice of treatment. Platelet indices, which have recently been evaluated with an easy-to-reach method, have been discussed as an inflammatory marker in many studies. In this study, it was aimed to investigate the relationship between platelet distribution width (PDW), colon cancer stage and the presence of RAS mutation. Materials and Methods: File records of 132 patients who were followed up with the diagnosis of colon cancer in Kırıkkale University (KKU) Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine and Medical Oncology Department between January 1, 2015 and January 1, 2021 were retrospectively analyzed. Patients with RAS mutations and who did not receive chemotherapy were included in the study. Patients with and without RAS mutation were divided into two groups and their platelet index (especially PDW) values were compared. PDW values were compared according to the stages of the patients. The correlation between stage and PDW was examined. Results: Of the 132 patients included in the study, 82 (62.1%) were male and 50 (37.9%) were female. Participants; 12 (9.1%) stage 1, 23 (17.4%) stage 2, 29 (22%) stage 3, 68 (51.5%) stage 4 colon cancer patients. There were no RAS mutations in 73 (55.3%) patients, and 59 (44.7%) patients had RAS mutations. There was no significant difference in PDW between the two groups with negative and positive RAS mutations (p=0.826). According to the stages; PDW values were significantly different between the four stages (X2=9.878, p=0.020). Conclusion: In the study, PDW increased as the stage increased, but there was no significant relationship between RAS mutation and PDW. This was attributed to the fact that as the stage increases, the level of inflammation may be associated with an increase. Larger studies on this subject are needed.