Blok kopolimer/grafen nanodizinlerinin mikrofaz ayrımlarının incelenmesi
Microphase separation in block copolymers/graphene nanoarrays
  1. Tez No: 705115
  2. Yazar: BÜŞRA ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: blok kopolimerler (PS-b-PI), mikrofaz ayrılması, nanodesenleme, polimer fırçası (PS-r-PI), serbest radikal polimerizasyon tekniği, block copolymers (PS-b-PI), microphase separation, nanopatterning, polymer brush (PS-r-PI), free radical polymerization technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada ilk olarak Poli(stiren-b-izopren) (PS-b-PI) blok kopolimerinin mikrofaz ayırma deneyleri için Serbest Radikal Polimerizasyon Tekniği ile polimer fırçası (PS-r-PI) sentezlenmiştir. Mikrofaz ayırma çalışmaları için termal tavlama yöntemi kullanılmıştır. Mikrofaz ayrımı yapılırken tavlama sıcaklıkları, tavlama süreleri, kaplama koşulları gibi farklı parametrelerin ayırma üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Farklı parametrelerle çalışıldıktan sonra parametrelerin optimizasyonu sağlanmıştır. Karakterizasyonlar, mikrofaz ayrımlarını görüntülemek için atomik kuvvet mikroskobu (AFM) kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, polymer brush (PS-r-PI) was synthesized by Free Radical Polymerization Technique for microphase separation experiments of Poly(styrene-b-isoprene) (PS-b-PI) block copolymer. Thermal annealing method was used for microphase separation studies. While performing the microphase separation, the effects of different parameters such as annealing temperatures, annealing times, coating conditions on the separation were investigated. After working with different parameters, the optimization of the parameters was provided. Characterizations were made using atomic force microscopy (AFM) to view microphase separations.