Kazakistan'da orta sınıfın oluşum dinamikleri ve özellikleri
Formation dynamics and features of the middle class in Kazakhstan
- Tez No: 705235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN TURHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Orta sınıf, Yeni Orta Sınıf, Sosyal Yapı, Sosyal Değişim, Sosyal Gruplar, Kazakhstan, Middle Class, New Middle Class, Social Structure, Social Change, Social Groups
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu tez çalışmasında bağımsızlığın kazanılmasından sonra Kazakistan'da orta sınıfın oluşum dinamikleri ve özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla Kazakistan'ın birçok açıdan en önemli şehirlerinden biri olan Nur Sultan'da sosyolojik bir araştırma yapılmış ve çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmadaki temel amaç bağımsızlık sonrasında piyasa ekonomisine geçen Kazakistan'ın toplumsal ve ekonomik açıdan yaşadığı dönüşümü ortaya koyabilmek ve bu doğrultuda orta sınıfın oluşumu, özellikleri ve değişimini kavrayabilmektir. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde kavramsal çerçeve ortaya koyulmuş ve bir analiz aracı olarak sınıf, orta sınıf ve yeni orta sınıf kavramlarının sosyolojide ele alınış biçimleri açıklanmıştır. İkinci bölümde, Kazakistan'ın yaklaşık yetmiş yıl boyunca Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin bir üyesi olması nedeniyle, SSCB'de toplumsal yapı ve tabakalı yapının genel özellikleri incelenmiş ve Sovyet rejiminin Kazakistan'ın genel toplumsal yapısını nasıl şekillendirdiği ele alınmıştır. Üçüncü bölümde bağımsızlık sonrası Kazakistan'da toplumsal yapı, tabakalaşma ve orta sınıf tartışmalarının genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Özellikle Kazakistan'lı sosyal bilimcilerin Kazakistan orta sınıfı üzerine analizleri ortaya koyulmuş ve bu çalışmalar eleştirel bir gözle ele alınmıştır. Çalışmamızın dördüncü ve son bölümünde ise Nur Sultan şehrinde orta sınıfın oluşum dinamikleri ve özellikleri üzerine gerçekleştirdiğimiz araştırmanın sonuçları paylaşılmıştır. Çalışmada temel olarak nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Örneklem grubu olarak seçtiğimiz küçük ve orta ölçekli işletme sahipleri, doktorlar ve öğretim üyelerinden oluşan 385 kişiye yapılandırılmış anket uygulanmış ve bu yolla aynı değişkenler hakkında çok sayıda kaynaktan veri toplanmıştır. Katılımcıların meslekleri, ekonomik gelirleri, eğitim seviyeleri, dünya görüşleri ve değerleri, tüketim alışkanlıkları ve yaşam tarzları açısından orta sınıf olarak konumlandırılabilecek kişiler olmasına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the dynamics and characteristics of the formation of the middle class in Kazakhstan after the independence were analyzed. For this purpose, a sociological research was conducted in Nur-Sultan, which is one of the most important cities of Kazakhstan in many respects, and various results were reached. The main purpose of the study is to reveal the social and economic transformation of Kazakhstan, which switched to a market economy after independence, and to cover the formation, characteristics and change of the middle class in this direction. In the first part of the study, the conceptual framework is revealed and the ways in which the concepts of class, middle class and new middle class considered in sociology are explained as an analysis tool. In the second part, due to the fact that Kazakhstan was a member of the Union of Soviet Socialist Republics for about seventy years, the general characteristics of the social structure and stratified structure in the USSR were examined and how the Soviet regime shaped the general social structure of Kazakhstan. In the third chapter, a general evaluation of the social structure, stratification and middle class discussions in Kazakhstan after independence was revealed. In particular, the analyzes of Kazakh social scientists on the Kazakh middle class have been presented and these studies have been critically examined. In the fourth and last part of the study, the results of the research on the formation dynamics and characteristics of the middle class in Nur-Sultan are shared. Quantative research method was used in the study. A structured questionnaire was applied to 385 people consisting of small and medium-sized business owners, doctors and faculty members that were selected as a sample group, and thus data about the same variables were collected from many sources. Attention has been paid to the fact that participants are people who can be positioned as middle class in terms of their profession, economic income, education levels, worldviews and values, consumption habits and lifestyles.