Kolon kanseri tanısı alan hastaların başlangıç sodyum ve globulin değerlerinin prognoz tahminindeki yeri
The role of initial sodium and globulin values in the prognosis prediction of patients diagnosed with colon cancer
  1. Tez No: 705334
  2. Yazar: YUSUF CAN YAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HATİCE KELEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, prognoz, sodyum, globulin, Colon cancer, prognosis, sodium, globulin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gerekçe: Malignitelerde prognozun erken dönemde öngörülmesi, hayat beklentisinin belirlenmesi ve buna göre gerekli ileri önlemlerin alınmasına yardımcı olabilir. Kolon kanseri olgularında prognozun öngörülmesinde herhangi bir biyobelirtecin kullanımı konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Yapılan bir çalışmada sodyum /globulin oranının mide kanserinin prognozunu öngörmede kullanışlı bir biyobelirteç olduğu bildirilmiştir. Amaç: Bu çalışmada kolon kanseri tanısı alan olguların tanı anındaki sodyum ve globulin düzeyleri ile sodyum/globulin oranının prognoz ve sağkalım tahminindeki yerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Kliniği'ne 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında başvurmuş kolon kanseri tanılı hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenerek, olguların klinik ve laboratuvar özellikleri ile progresyon ve sağkalım durumları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 140 kolon kanseri tanılı hasta dahil edildi (82 erkek, 58 kadın). Olguların tanı anındaki yaş ortalaması 64,1 ± 12,6 yıl idi, %99,3'ü adenokarsinomdu ve %32,9'u evre 4 kanserdi. Araştırmanın yapıldığı tarih aralığında hastaların %42,1'inin öldüğü (ortalama sağkalım süresi 54,0 ± 3,2 ay) ve %18,6'sında progresyon geliştiği belirlendi. Başlangıç sodyum/globulin oranı ortalama 51,10 ± 8,70 idi. Başlangıç serum sodyum düzeyi, globulin düzeyi ve sodyum/globulin oranı ile sağkalım ve progresyon durumu arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Başlangıç serum globulin düzeyi hem progresyonsuz hem de genel sağkalım süresi ile zayıf negatif korelasyon (sırasıyla r = -0,23, p0,05). Sonuç: Kolon kanseri tanısı alan hastaların başlangıç serum sodyum ve globulin düzeyleri ile serum sodyum/globulin oranı progresyonsuz ve genel sağkalım süresi ile zayıf düzeyde ilişki görülse de progresyonu ve sağkalımı öngörmede değerli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Early prediction of prognosis in malignancies can help determine life expectancy and take necessary further measures accordingly. There is no consensus on the use of any biomarker in the prediction of prognosis in colon cancer cases. In a study, it was reported that the sodium/globulin ratio is a useful biomarker in predicting the prognosis of gastric cancer. Objective: In this study, it was aimed to investigate the role of baseline sodium, globulin, and sodium/globulin ratio in the prediction of prognosis and survival in colon cancer cases. Method: The files of patients diagnosed with colon cancer who applied to Kırıkkale University Faculty of Medicine Oncology Clinic between January 1, 2015 and December 31, 2020 were retrospectively analyzed, and the relationship between the clinical and laboratory characteristics of the cases and their progression and survival were investigated. Results: 140 patients diagnosed with colon cancer were included in the study (82 men, 58 women). The mean age at diagnosis was 64.1 ± 12.6 years, 99.3% of them were adenocarcinoma and 32.9% of them were stage 4 cancers. It was determined that 42.1% of the patients died (mean survival time 54.0 ± 3.2 months) and progression developed in 18.6% of the patients during study period. The mean baseline sodium/globulin ratio was 51.10 ± 8.70. No significant correlation was found between initial serum sodium level, globulin level, sodium/globulin ratio and survival time, and progression status (p>0.05). Baseline serum globulin level showed a weak negative correlation with both progression-free and overall survival time (r = -0.23, p0.05). Conclusion: Although baseline serum sodium level, globulin level, and serum sodium/globulin ratio were weakly correlated with progression-free and overall survival time of patients diagnosed with colon cancer, they were not found to be valuable in predicting progression and survival.