Kriyobalon ile paroksismal atriyal fibrilasyon ablasyonu yapılan hastalarda beden kitle indeksinin atriyal fibrilasyon nüksü ile ilişkisi
The effect of body mass index on the development of recurrence in patients undergoing cryoballoon ablation for paroxysmal atrial fibrillation
- Tez No: 705361
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal Fibrilasyon Nüksü, Kriyoablasyon, Obezite, Beden Kitle İndeksi, Atrial Fibrillation Recurrence, Cryoablation, Obesity, Body Mass Index
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF) klinikte en sık görülen aritmidir. Güncel tedavi kılavuzları en az bir antiaritmik ilaç tedavisine dirençli semptomatik paroksismal atriyal fibrilasyon (PAF) hastalarında kateter ablasyon önermektedir. Kriyobalon ile ablasyon güvenilir, etkin bir yöntemdir ve radyofrekans (RF) ablasyon ile başarı oranları benzerdir. Ancak ablasyon yapılan hastaların yaklaşık %30'unda AF nüksü görülmektedir. Bu çalışmamızda obezite ile AF gelişimi arasındaki ilişkiden yola çıkarak en az bir antiaritmik ilaç tedavisine rağmen semptomatik olan paroksismal AF'li hastalarda Beden Kitle İndeksinin (BKI) kriyoablasyon sonrası nüks gelişimi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Eylül 2010 ile Şubat 2013 tarihleri arasında Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran, en az bir antiaritmik ilaç tedavisine rağmen semptomatik paroksismal AF'si olan, eşlik eden yapısal kalp hastalığı ve orta-ciddi kalp kapağı hastalığı olmayan ve ilk kez ablasyon işlemi yapılacak olan 88 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma prospektif olarak olarak yürütüldü. AF nüksünün öngörücüleri lojistik regresyon analiziyle tespit edildi. Bulgular: Ortalama 15, 4 ± 7 ay izlem süresince 22 hastada AF nüksü görüldü ve AF siz yaşam oranı %75 saptandı. AF süresi, bel çevresi, WBC, CRP nüks görülen grupta istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Ayrıca BKI'nın nüks görülen grupta nüks görülmeyen gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edildi (30, 7 ± 6, 3 e karşı 27, 3 ± 4, 1, p: 0, 023). Çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldığında BKI (OR:1,127, 95%CI:1,008-1,260, p:0,036), AF süresi (OR:1,029, 95%CI:1,011-1,047, p:0,001) ve CRP (OR:1,078, 95%CI:1,022-10,105, p:0,009) AF nüksünün bağımsız öngördürücüleri olarak saptandı (OR, odds oranı; CI, Güven aralığı). Sonuç: Yapılan bu çalışmada artmış BKI, kriyoablasyon sonrası AF nüksünün bağımsız bir öngörücüsü olarak saptandı. Nüks görülen grupta CRP ve WBC değerlerininin istatistiksel olarak anlamlı yüksek oluşu, yapılan korelasyon analizinde, BKI-CRP arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki saptanması nedeniyle BKI ile AF nüksü ilişkisi inflamasyona bağlandı. Bu bulgular klinik pratikte AF ablasyonu yapılacak hastaların seçiminde yardımcı olabilir. Bu sonuçların geniş ölçekli randomize kontrollü çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Atrial fibrillation (AF) is the most common arrhythmia in the clinical practice. Current treatment guidelines, recommend catheter ablation in symptomatic paroxysmal atriyal fibrillation patients who are resistant to at least one antiarrhythmic drug therapy Ablation with cryoballoon is a safe and reliable method and has similar success rate with radyofrequency (RF) ablation. However, AF recurs in around 30% of patients undergoing ablation. The aim of our study, based upon the relation between obesity and development of AF, was to investigate the effect of body mass index (BMI ) on the development of recurrence after cryoablation in patients with paroxysmal AF who are still symptomatic in spite of at least one antiarrhythmic drug therapy. Method: 88 patients who referred to our hospital between September 2010 –February 2013 and have symptomatic paroxysmal AF in spite of at least one antiarrhythmic drug therapy and who do not have accompanying structural cardiac disease or moderate-severe valve disease and who will undergo ablation procedure for the first time were included in this study. Study was carried out with prospective design. The predictors of AF recurrence were established with logistic regression analysis. Results: During mean follow up of 15, 4 ± 7 months, AF recurred in 22 patients and the rate of freedom from AF was found to be 75%. The duration of AF, waist circumference, WBC and CRP were found to be significantly higher in the group with recurrence. In addition, BMI was also found to be significanly higher in the group with recurrence than the group without recurrence (30, 7 ± 6, 3 vs. 27, 3 ± 4, 1, p: 0, 023). In multiple regression analysis, BMI (OR:1,127, 95%CI:1,008-1,260, p:0,036), AF duration (OR:1,029, 95%CI:1,011-1,047, p:0,001) and CRP (OR:1,078, 95%CI:1,022-10,105, p:0,009) were found to be independent predictors of the development of recurrence (OR, odds ratio; CI, confidence interval). Conclusıon: In the present study, BMI was found to be an independent predictor of AF recurrence after cryoablation. Due to the fact that CRP and WBC values were significantly higher in the groups with recurrence, and that in correlation analysis, significant relation was found between BMI-CRP, the association of BMI and AF recurrence was attributed to inflammation. These findings may help to choose patients who will undergo AF ablation in clinical practice. This results should be supported with larger randomised controlled trials.