Zootekni verilerinde Path analizi yönteminin incelenmesi
Investigation of path analysis method in zootechnical data
  1. Tez No: 705440
  2. Yazar: YUNUS EMRE BOGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TAMER KAYAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Path, Direkt etkiler, Dolaylı etkiler, Path analizi, Süt verimi, Path, Direct Effects, Indirect Effects, Path analysis, Milk efficiency
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı, Zootekni verilerinde Path analizinin kullanılmasının sebeplerini ve hesaplanmasında etkili olduğu düşünülen hesaplama yöntemi ile verilen faktörlerin doğrudan ve dolaylı olarak süt verimine etkisini belirlemektir. İncelenen faktörlerin her birinin etken düzeyini belirleyip, önemli bulunan değişkenlerin etkilerini direkt ve dolaylı olarak ifade etmektir. Bu çalışma sonucunda, süt verimi üzerinde etkili olan faktörlerin ne kadarının anlamlı olduğunun belirlenip, anlamlı bulunan değişkenlerin etkilerini doğrudan ve dolaylı etkileri saptanılmıştır.Süt verimine etki eden en önemli faktör pik verimi olarak saptanmıştır. Yaş faktörünün süt verimi üzerine doğrudan etkisi, negatif olduğu gözlenmiştir. Süt verimine doğrudan etki eden üçüncü faktör buzağılama aralığı olarak bulunmuştur. Süt verimine etki eden faktörlerden sağılan gün sayısının direk etkisi zayıf olarak bulunmuştur.Toplam etkiye göre pik veriminin süt verimi üzerine kuvvetli bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Buzağılama aralıkları, yaş ve sağılan gün sayısının bağımlı değişken üzerine ortaderecede bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the causes of the use of Path analysis in Zootechnics data and the effects of the factors given by calculation methods, which are thought to be effective in calculating, directly and indirectly, on milk efficiency. It is to determine the factor level of each of the factors on this efficiency level and to express the effects of the variables that are important, directly and indirectly. This study determined how much of the factors that have influence on milk efficiency are meaningful and identified the effects of variables that have meaningful. The most important factor that affects milk efficiency is peak efficiency. It was observed that the age factor has a direct effect on milk efficiency and is negative. The third factor directly influencing milk efficiency was found as a calf range and the direct effect of the number of days expressed from the factors affecting milk efficiency was found to be weak. According to the overall effect, peak efficiency has a strong effect on milk efficiency. It has been observed that the number of calf intervals, age and days of milking has a moderate effect on the dependent variable.