Sınıf öğretmenlerinin yetkinlik düzeyleri ile duygusal şemaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between competence levels and emotional schemas of classroom teachers
- Tez No: 705475
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yetkinlik, Öğretmen Yetkinliği, Duygusal Şema, Sınıf Öğretmeni
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin yetkinlik düzeyleri ile duygusal şemaları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden İlişkisel Tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Asya yakasında devlet ilkokullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, tesadüfî örnekleme modeli kullanılarak belirlenen beş ilçedeki yirmi okulda görev yapan 203 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Leahy Duygusal Şema Ölçeği, Ohio Öğretmen Yetkinlik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde ilkokul öğretmenlerinin öğretmen yetkinlik düzeyleri ile duygusal şemalar arasındaki ilişkinin saptanması için Pearson momentler çarpım korelasyon analizi yapılmıştır. Demografik bilgiler ile ölçeklerden elde edilen puanlar arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, sınıf öğretmenlerinin öğretim becerisi yetkinliği ile kontrol edilmezlik ve duygulardan kaçınma şemaları arasında; motivasyon yetkinliği ile hisleri kabul şeması arasında; yönlendirme yetkinliği ile hisleri kabul ve kontrol edilmezlik şemaları arasında; davranış yönetimi yetkinliği ile hisleri kabul, onaylanma ve duygulardan kaçınma şemaları arasında; ölçme değerlendirme yetkinliği ile anlaşılabilirlik, duygularda zorlanma ve kontrol edilmezlik şemaları arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenleriyle yapılan bu tez çalışmasında anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Benzer bir çalışma farklı branşlardaki öğretmenlerle de yapılarak branşlar arasındaki farklılıklar analiz edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the competence levels and emotional schemas of classroom teachers. In the research, Relational Screening Model, one of the quantitative research methods, was used. The population of the study consists of classroom teachers working in public primary schools on the Asian side of Istanbul in the 2018-2019 academic year. The sample of the study consisted of 203 classroom teachers working in twenty schools in five districts determined using random sampling model. During data collecting process, Leahy Emotional Schema Scale, Ohio Teacher Competence Scale and Personal Infomation Form were used. In the analysis of the data obtained, Pearson moment's multiplication correlation analysis was used to determine the relationship between elementary school teachers' teacher competence levels and emotional schemas. Multiple Linear Regression Analysis was used to determine the relationship between demographic information and scales' scores. According to the findings, between the teaching skill competence of the classroom teachers and uncontrollability and emotion avoidance schemes; between the motivation competence and the acceptance of feeling scheme; between the acceptance of feeling and uncontrollability schemes with forwarding capability; behavior management competence and acceptance of feelings, validation and emotion avoidance schemes; there was a significant relationship between comprehensibility, emotional distress and uncontrollability schemes. Significant results were found in this thesis study made with classroom teachers. A similar study can be conducted with different branches teachers and the differences between the branches can be analyzed. Perfection, Teacher Competence, Emotional Schema, Classroom Teacher.