Haçlı vahşeti (1096-1099)
The brutalities of Crusaders (1096-1099)
  1. Tez No: 705546
  2. Yazar: BANU DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Haçlı Seferleri, Hristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler, Vahşet, Crusades, Christians, Muslims, Jews, Atrocities
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Haçlı seferleri, dünya tarihini şekillendiren olayların başında gelmektedir. Doğu-Batı ya da Medeniyetler Çatışması olarak nitelendirilen Haçlı seferlerinin etkileri günümüzde de devam etmekte ve modern dünyanın çatışmalarının kaynağı, ortaçağlara kadar geriye gitmektedir. Dünya tarihine damga vuran bu kadar önemli bir olayın sebepleri konusunda pek çok şey söylenmiş ve Katolik Kilisesi'nin bir projesi olan Haçlı seferlerinde dini motifler öne çıkarılmıştır. Buna karşılık seferlerin altında yatan nedenler siyasi ve ekonomiktir. Haçlı seferleri, başlangıç itibariyle ya da en azından ilan edilen şekliyle Müslümanlar üzerine düzenlenmiştir. Ancak gerek seferin başlangıcında gerekse ilerleyen safhasında düşman algısına yeni aktörler eklenmiş ve Yahudiler ile Katolik olmayan Hristiyanlar da bu çerçeveye dâhil edilerek Haçlı seferine muhatap olmuşlardır. Dini taassupla ve ganimet hırsıyla gözü dönmüşçesine hareket eden Haçlılar, Yahudileri sahip oldukları zenginliği ele geçirmek; Hristiyanları ise mezhep farklılıklarının da yönlendirmesiyle dini sapkınlıkla suçlayarak katletmişlerdir. Müslümanlar ise Kutsal Mekânları kirletenler, dinsizler ve Doğu Hristiyanlarına zulmeden kimseler olarak resmedilmiş ve Katolik Kilisesi tarafından hedef gösterilmişlerdir. Haçlı seferleri esnasında Yahudi-Hristiyan-Müslüman ya da yaş-cinsiyet ayrımı yapmadan korkunç bir vahşete imza atan Haçlılar, bu çerçevede katliam, cesetlere işkence etmek, yamyamlık, yağma, tahribat gibi insanlık dışı pek çok eylemi gerçekleştirmekten geri durmamışlardır. Dahası tüm bunları haklı bir nedene dayandırmak için de türlü açıklamalar getirmişlerdir. Çalışmada yer alan tüm insanlık dışı olayların kaynağı yine bizzat Haçlılardır. Zira Birinci Haçlı Seferinin ana kaynakları, yaşananları hiç rahatsızlık duymadan ve teferruatlı bir şekilde kaydetmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The Crusades are the leading events that shaped world history. The effects of the Crusades, which are described as the East-West or the Clash of Civilizations, proceed today and the source of the conflicts of the modern world dates back to the Middle Ages. Much has been said about the reasons of such an important event that left its mark on world history, and religious motifs were highlighted in the Crusades, a project of the Catholic Church. On the other hand, the underlying reasons of the expeditions are political and economic. The Crusades, as of the beginning, or at least in their declared form, were embarked on Muslims. However, new actors were added to the perception of the enemy both at the beginning and in the advancing phase of the campaign, and Jews and non-Catholic Christians were included in this framework and became the inter locutors of the Crusade. The Crusaders, who acted as if they were wild-eyed with religious bigotry and greed for booty, murdered Jews to seize the wealth they had and they murdered the Christians by accusing them of religious heresy, driven by their sectarian differences. Muslims, on the other hand, were portrayed as defiling Holy Places, irreligious and persecuting Eastern Christians, and were targeted by the Catholic Church. During the Crusades, the Crusaders, who committed terrible atrocities without making any Jewish-Christian-Muslim or age-sex discrimination, did not refrain from carrying out many inhuman acts such as massacre, torturing corpses, cannibalism, plunder and destruction. Moreover, they have come up with various explanations to base all these on a just cause. The source of all the inhuman events in the study is the Crusaders themselves. Because the main sources of the First Crusade recorded the events in detail and without any discomfort.