Religious communities and politics in Turkey: The case of Menzil in the post-2000 era
Türkyiye'de dini cemaatler ve siyaset: 2000 sonrası dönemde Menzil örneği
- Tez No: 705555
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu tez Menzil cemaatini, siyasete karşı tutumu bakımından analiz etmektedir. Çalışmanın amacı, söz konusu cemaatin dünya görüşünü, oy verme davranışlarını ve toplumsal faaliyetlerini siyaset bağlamında incelemektir. Ayrıca çalışma, Menzil müritlerinin dünya görüşlerinin onların siyasi tutumunu ne şekilde etkilediğini tespit etmeyi, seçim tercihlerini analiz etmeyi ve bu cemaatin siyasi amaçlarını sürdürmek için nasıl harekete geçtiğini araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmada hem nicel hem de nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Kitap, makale ve sohbet gibi Menzil cemaati tarafından üretilen yazılar da incelenmiştir. Ayrıca, cemaatin müritleriyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmada aynı zamanda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan seçim istatistikleri de kullanılmıştır. Araştırma, Menzil cemaatinin siyasi görüşünün İslam'a dayandığını ve esas olarak Türkiye'nin kırsal bölgelerinde gözlemlenen geleneklerden etkilendiğini bulmuştur. Cemaat üyelerinin siyasete ilişkin zihniyeti muhafazakâr olarak ortaya çıkmaktadır. Benimsedikleri bu siyası görüş, cemaat üyelerinin merkez sağ partiler üzerinde yoğunlaşmalarına neden olmuştur. Çalışma aynı zamanda Menzil cemaati üyelerinin kendi aralarında siyasi bağlamda örgütlenmediğini ve herhangi bir siyasi faaliyette bulunmadıklarını da ortaya koymuştur. Gerçekte topluluk, siyasete karşı pasif ve ilgisiz bir tutum sergiliyor gibi görünmektedir. Fakat, tek bir parti için kitlesel oy kullanmayı başarmaktadır. Menzil'in aynı parti için kitlesel oylamada başarılı olmasının nedeni hem kardeşliğin dini öğretilerinin hem de adanmışlar arasında güvene dayalı duyguların gelişmesinin bir sonucudur. Bu faktörler, Menzil'in takipçileri arasında İslam temelli bir ortak kimliği şekillendirerek, onların oy verme davranışlarını koordine etmelerine ve birbirlerinin seçim tercihlerini etkilemelerine olanak tanır.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyses the Menzil congregation, with respect to its attitude towards politics. This study examines the Menzil's political worldview, voting behaviour and its social activities in the context of politics. It also explores how the Menzil followers' worldview influences their political attitude and their electoral preferences, and how this community acts to pursue its political goals. Both quantitative and qualitative research methods are used in this dissertation. Writings produced by the Menzil, such as books, articles, and speeches, are reviewed. In addition, this dissertation includes face-to-face interviews conducted with disciples of this brotherhood. Electoral statistics provided by the Turkish Statistical Institute (Türkiye İstatistik Kurumu) are also used. According to the findings of this dissertation, the political worldview of the Menzil community is based on Islam and is also influenced by the traditions practised in rural areas of Turkey. Therefore, the political attitude of the brotherhood's members emerges as conservative. It encourages the members of this brotherhood to support centre-right parties, during elections. This dissertation also finds that members of the Menzil do not organize themselves and do not engage in political activity. The community seems to share a passive and disinterested attitude towards politics. But it is still capable of voting in mass for only a single party. Therefore, this dissertation that the Menzil's success at mass voting is a result of both the brotherhood's religious teachings and the development of trust-based feelings among the devotees. These factors shape an Islam-based shared identity amongst the Menzil's followers, allowing them to coordinate their voting behaviour and influence each other's electoral preferences.
Benzer Tezler
- Türkiye'de aydınların iktidar değişimlerine yönelik tutumlarını belirleyen toplumsal faktörler: 28 Şubat dönemi
Determining factors of the attitudes of intellectuals toward the changes in power in Turkey: The case of the period of February 28
YASİN ŞAHİN
- Constitutive ambiguities: Subjectivities and memory in the case of Romeika-speaking communities of Trabzon, Turkey
Kurucu belirsizlikler: Trabzon'daki Romeyka konuşan topluluklarda öznellik ve hafıza
EROL SAĞLAM
Doktora
İngilizce
2017
SosyolojiUniversity of London - BirkbeckSosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. STEPHEN FROSH
DOÇ. DR. SILVIA POSOCCO
- Secession and fragmentation in Tevhidi İslamic communities: Believing subject vs. believing community
Tevhidi İslamcı cemaatlerde ayrılma ve parçalanma: İnanan özne – inanan cemaat ilişkisi
KENAN ÇAPIK
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
DinOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERDOĞAN YILDIRIM
- İstanbul'da eski bir gecekondu mahallesinin siyasal ve toplumsal dönüşüm dinamikleri: Gazi Mahallesi örneği (1970-2002)
Political and social transformation dynamics of and old slum in Istanbul: Case of Gazi Neighborhood (1970-2002)
SERKAN AKTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
SosyolojiMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
- The un or NATO involvement in Syria: A comparative study on civil war
Başlık çevirisi yok
ABDULLAH SOYDEMİR