Secession and fragmentation in Tevhidi İslamic communities: Believing subject vs. believing community
Tevhidi İslamcı cemaatlerde ayrılma ve parçalanma: İnanan özne – inanan cemaat ilişkisi
  1. Tez No: 377905
  2. Yazar: KENAN ÇAPIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tevhidi islamcılar, islami birlik, etik/ahlak, marjinallik, öteki, Tevhidi islamists, islamic unity, ethics/morality, marginality, the other
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışma Ankara'daki tevhidi İslamcı cemaat ve Stk'ların dini kimliklerini ve biz-öteki ikiliğini nasıl inşa ettiklerini anlamaya ve Türkiye'de islamcılığın ortaya çıkışından bu yana süren ayrılma ve parçalanma ilişkilerinin ardında yatan teorik ve pratik unsurları ortaya çıkarmaya yöneliktir. Arka planda, İslamcı düşüncenin içkin olarak dışlayıcı ve ayrıştırıcı olup olmadığı sorusuna da yanıt aranacaktır. Ayrıca çalışmadan elde edilen sonuçlar İslamcı hareketin diyalog zeminine sahip, çoğulcu ve müzakereci bir toplumsal geleceğe dair potansiyeline de ışık tutacaktır. Çalışmanın sonuçlarına göre İslamcı düşünce her ne kadar tarihsel süreç boyunca ve son dönemlerde de hakim olan düşünce açısından diyalog ve müzakere ilişkilerine kapalı göründüyse de, islamcılar arasında demokrasi, islam toplumu ideali ve 'öteki' ile ilişkiler konularında dikkat çekici bir düşünsel dönüşümün yaşanmakta olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çoğulcu bir toplum ve siyasetin geleceği açısından, islam söz konusu olduğunda tarikatlar yada geleneksel cemaat yapılarından ziyade, islamcıların ciddi bir potansiyel taşıdıklarını söylemek mümkündür. Geç modern dönemde yeni cemaatleşme biçimlerine dair ortaya çıkan teorik açılımlar, üçüncü dalga islamcılığı ya da post-İslamcılık olarak tanımlanan süreçte ortaya çıkan eleştirel yaklaşımlar ve cemaatleşme süreçlerinde ahlak/etik, kardeşlik, dostluk gibi kavramlara artan şekilde yapılan vurgular, birlikte yaşamanın yolları üzerine yeni düşünsel açılımlar sağlamış ve islami siyaset tartışmalarına da yeni ufuklar kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to descriptively analyze islamist communities/NGO's in Ankara with respect to how they construct their religious identity and we-and-others dichotomy and to understand the theoretical and practical reasons of secession and fragmentation among islamist groups and NGO's which have been widespread since the blossoming of Islamism in Turkey. On the background I will be questioning whether Islamism intrinsically carries an exclusionist and dichotomist discourse. The study also aims to shed light on anticipating the trajectory of the Islamist movements on the creation of a pluralistic, dialogic and deliberative society. Research findings show that although Islamism historically and currently hindered/hinders dialogue and deliberation; an important ideational change with respect to the ideal of Islamic society, democracy, and communication with“others”could be seen among contemporary islamists. It is observed that If Islam will be the case, contrary to, traditional or tariqa based groups, Islamist thought possesses a promising potential for a future pluralistic society and politics. The emergence of a significant theoretical literature on new forms of community in the late modern societies, the increasing critical approaches and theoretical expansions mostly called as third wave Islamism or post Islamism, and the increasing emphasis on primary relations grounded on morality/ethics, friendship and brotherhood contributed to rethink on new ways of coexistence, and opened new horizons for the discussions on Islamic politics.